Opreza nikad dosta
0

Povećan broj lomova i uganuća zbog padova na ledu

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hladno vrijeme i snježne padavine osim zimskih radosti donose i različite opasnosti, posebno za pješake. Povrede koje nastaju nakon pada na ledu mogu biti neznatne, ali i ozbiljne, poput lomova.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je zabilježen povećan broj povreda usljed padova na ledu. Ljekarsku pomoć su zatražila 74 pacijenta, od koji je 31 osoba zadobila lomove, dok su ostale zadobile uganuća.

Informacije o učestalosti povreda građana smo potražili i u Hitnoj pomoći. Naš sagovornik je bio prim. dr. Tihomir Bera.

"U posljednja 24 sata se u Hitnu pomoć zbog povreda nastalih prilikom padova na ledu javilo 12 pacijenata. Tri pacijenta su imala prijelome, a njih devet iščašenja", izjavio je prim. dr. Bera za portal Sarajevo-x.com.

Prim. dr. Bera smatra da su gradske ulice pravovremeno i dobro očišćene, dok su trotoari kuda se kreću pješaci nešto slabije očišćeni. On je istakao i da se najviše povreda događa ispred privatnih kuća i haustora.

"Moram reći da su gradske ulice dobro očišćene, ali ne i trotoari. Također, slabo su očišćeni i prostori ispred haustora i privatnih kuća te se upravo tu događa najviše padova. Veliki problem grtalicama predstavljaju i automobili na trotoarima i u uskim ulicama koje nesavjesni građani nepropisno parkiraju, čime onemogućavaju čišćenje", dodao je prim. dr. Bera.