Šest i 15 godina zatvora
0

Potvrđene presude ratnim zločincima Grujiću i Popoviću

SRNA
Beograd
Beograd
Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo je presude bivšim ratnim čelnicima opštine Zvornik Branku Grujiću na šest godina zatvora i Branku Popoviću na 15 godina zatvora, zbog ratnih zločina i ubistava 700 bošnjačkih civila u toj opštini za vrijeme rata u BiH.

Branko Grujić, nekadašnji predsjednik privremene Vlade Zvornika i komandant štaba Teritorijalne odbrane Zvornika Branko Popović osuđeni su prvostepeno krajem novembra 2010. godine zbog deportacije bošnjačkog stanovništva i nesprečavanja zločina na području zvorničke opštine tokom ratnih sukoba 1992. godine.

Apelacioni sud je sada potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je Grujić osuđen za saizvršilaštvo ratnog zločina, a Popović za izvršenje i pomaganje u izvršenju tog krivičnog djela, saopštio je Apelacioni sud. 

U obrazloženju presude se navodi da su oni oglašeni krivim, jer su po prethodnom dogovoru, uzeli za taoce civile, vojno sposobne muškarce iz sela Divič, Đulići, Klisa i prinudno raselili bošnjačko stanovništvo sela Kozluk. Popović je proglašen krivim i zbog zločina nad bošnjačkim civilima zatvorenim u zgradi zvorničkog suda za prekršaje i "Novog izvora" odnosno zbog nepreduzimanja mjera zaštite talaca. 

Prema ocjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da je uzimanje talaca rezultat zajedničke usmeno donesene odluke u čijem su donošenju učestvovali Grujić i Popović, kao i da odluke o uzimanju talaca i prinudnom raseljenju sela Kozluk imaju vojni i politički aspekt. Prinudno premještanje, navodi se u obrazloženju presude, nije moglo biti alternativa da se tom stanovništvu ne pruži svaka vrsta pomoći radi ostanka na svojim ognjištima budući da je srpska strana u sukobu kontrolisala tu oblast.

Grujić i Popović su u dva navrata u opštini Zvornik uzeli za taoce civile, vojno sposobne muškarce bošnjačke nacionalnosti i to prvi put u maju 1992. godine uzeli su kao taoce 174 osobe iz sela Divič, a drugi put juna 1992. godine oko 700 osoba iz sela Đulići, Klisa i drugih naselja sa bošnjačkim stanovništvom.

Potom su 26. juna 1992. godine prinudno raselili bošnjačko stanovništvo sela Kozluk i time kršili pravila međunarodnog prava.