Kantonalni sud u Bihaću
0

Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv Željka Despota

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalnom sudu u Bihaću 7. aprila je Kantonalno tužilaštvo podnijelo optužnicu protiv Željka Despota za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva, koja je potvrđena dva dana kasnije od sudije za prethodno saslušanje, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

Despot (1960.) je rođen u Ključu, s prebivalištem u Laktašima, gdje je i uhapšen 18. marta od kada se nalazi u pritvoru po rješenju Kantonalnog suda u Bihaću. Optužnica ga tereti da je u prvoj polovini augusta 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i vojske RS-a, postupio suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Radi„razjašnjenja" okolnosti oko njegovog ranjavanja, koje se desilo u naselju Krasulje u Ključu, Despot je kako se navodi 27. maja 1992. došao u to naselje. Tu je pronašao civile Envera Bahtagića i Ejuba Bajramovića kod njihovih kuća.

Poveo ih je navodno u Policijsku stanicu Ključ, a kad su došli na raskršće puteva koji vode prema selu Malbaše, odnosno Dujkove Bare, u blizini naselja Ramići naredio im je da skrenu prema selu Malbaše.

Potom je u namjeri da ih ubije, ispalio više kraćih rafala iz automatske puške prema njima. U tome je i uspio jer su Bahtagić usljed povrede desne noge i lijeve lopatice, a Bajramović razorenja glave na licu mjesta ubrzo umrli, navodi se u optužnici.

Time je Despot za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kršeći pravila međunarodnog prava izvršio ubistva zatočenih civila, navodi se u današnjem saopćenju Tužilaštva USK-a.