Ministarstvo transporta i komunikacija BiH
0

Potpisan protokol o primjeni pravilnika za izdavanje licenci

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH danas je usvojen i potpisan Protokol o uspostavljanju prelaznog perioda, odnosno perioda tolerancije od 45 dana za punu primjenu Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija.

Iz Ministarstva je saopćeno da su Protokol potpisali direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, glavni inspektor za inspekcijske poslove Republike Srpske Stanislav Drašković, glavni inspektor Federacije BiH Drago Soldo i glavni inspektor Ministarstva transporta i komunikacija BiH Selim Kopić.

Protokol su potpisali i ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović i zamjenik ministra Mladen Simić.

Granična policija BiH, Inspektorat RS i Inspektorat FBiH, koji su prema odredbama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu kontrolni organi, Protokolom su usvojili da će nakon stupanja na snagu Pravilnika o obavezi posjedovanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija usmeno upozoravati 45 dana prevoznike o obavezi posjedovanja licenci i iskaznica u skladu sa mogućnostima.

Kontrolni organi će vršiti i podjelu letaka prevoznicima u kojima će biti navedena dokumentacija potrebna za izdavanje licenci.

Za vrijeme prelaznog perioda od 45 dana prevoznici koji ne posjeduju licencu prevoznika, licence za vozila te iskaznice vozača izdate od Ministarstva komunikacije i transporta BiH za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza obavezni su da posjeduju licence i iskaznice nadležnih organa entiteta, kantona i Brčko distrikta.

Odredbe protokola stupaju na snagu danas, a primjenjuju se zaključno sa 8. oktobrom ove godine u 24.00 sata.

U saopćenju Ministarstva transporta i komunikacija BiH podsjeća se da prema odredbama Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija definisan rok nakon kojeg prevoznici neće moći obavljati međunarodni drumski prevoz ukoliko ne posjeduju licence izdate od ovog ministarstva.