BiH
0

Potpisan Memorandumom o razumijevanju između FIPA-e i SNV-a

FENA
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić i koordinator portfelja Holandske organizacije za razvoj (SNV Sarajevo) Wilbert Schouten potpisali su danas u Sarajevu Memorandumom o razumijevanju.

Memorandumom se potvrđuje da FIPA želi realizirati određene razvojne aktivnosti i da je SNV Sarajevo voljan osigurati usluge za razvoj kapaciteta radi podržavanja tih aktivnosti, saopćila je FIPA.

Na taj način se uspostavljaju osnovni principi i oblasti suradnje u poboljšanoj komunikaciji između FIPA-e i općina u BiH u pitanjima relevantnim za lokalni razvoj.

-Cilj projekta je olakšana komunikacija između državnih agencija i općina u vezi s prilikama za financiranje realizacije lokalnih projekata razvoja. FIPA će tako upoznavati bh. općine o prilikama za strana ulaganja- navodi se u saopćenju.

Taj cilj je komplementaran s dokumentom BiH o strategiji pristupanja EU, Srednjoročnoj strategiji razvoja BiH i Strategiji razvoja SMR-a.

Radi bržeg procesa uključivanja BiH u evropske integracijske tokove, aktivna uloga svih segmenata društva predstavlja imperativ. Da bi prednosti procesa pristupanja EU imale pozitivne učinke na građane BiH, važno je da se općine kao lokalni organi vlasti i organi koji pružaju usluge pripreme za to i budu sposobne za daljnji društveno-ekonomski razvoj.

Također moraju biti usklađene s državnim razvojnim planom. Tu FIPA igra važnu ulogu. SNV namjerava doprinijeti realizaciji zajedničkog cilja ne samo jačanjem kapaciteta već i povezivanjem kapaciteta koji postoje u zemlji.