Prijateljske veze
0

Poslovna saradnja između Bosanske Krupe i Čakovca

Klix.ba
Prijateljske veze između Čakovčana i Krupljana sve se više produbljuju. U sklopu obilježavanja 21. aprila – Dana otpora agresiji na Bosanku Krupu, upriličeno je mnoštvo kulturnih i sportskih događaja. Svemu su prisustvovali ili direktno učestvovali i gosti, čakovečki košarkaši i članovi Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski“.

Saradnja prijateljskih gradova u budućnosti se čini kao logičan slijed, čemu svjedoči i zainteresiranost gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona za rad preduzeća za preradu i promet drveta "Smrča“ d.o.o. Bos. Krupa i za izgradnju Poslovne zone "Pilana“, što je u toku dvodnevne posjete i obišao.

Želeći se bolje upoznati sa stvarnim stanjem, a s ciljem pronalaženja modela za privrednu saradnju, gradonačelnik, njegovi zamjenici i pročelnik za privredu, obišli su s načelnikom Bosanske Krupe Arminom Halitovićem firmu "Smrča“ i Poslovnu zonu "Pilana“. Razgovarano je o svim mogućnostima, načinima saradnje, povezivanja i stvaranja uzajamne koristi. Najzanimljiviju mogućnost saradnje, kako se moglo primjetiti, gosti vide u oblasti drvne industrije, plasmana namještaja pomenute firme i snabdijevanje hrvatskog tržišta peletom.

Raspoloženje sa obje strane je takvo da se ubrzo očekuje plasman masivnog namještaja iz ovog preduzeća u Republiku Hrvatsku preko firmi iz grada Čakovca.

Inače, cijela priča o prijateljstvu krenula je prije tri godine kada su se počeli družiti košarkaši iz ova dva grada. KK “Bratstvo“ iz Bosanske Krupe je na svom gostovanju u Donjim Kraljevcima, kada je u juniorskoj kategoriji osvojio vrlo značajan turnir, igrao protiv ekipe Čakovca. Tako su ostvareni prvi kontakti i razmjenjene adrese. Od tada se redovno igraju utakmice prijateljstva i druže košarkaši ovih klubova.

Povezali su se i članovi kulturno-umjetničkih društava. Sada je sve to iniciralo i dolazak gradonačelnika grada Čakovec Branka Šalamona, njegove zamjenike i pročelnika za privredu u Bosansku Krupu, što bi uskoro trebalo rezultirati konkretnim zajedničkim aktivnosti, a naravno sve s ciljem unapređenja dviju sredina.

Novi susret prijatelja iz Bosanske Krupe i Čakovca zakazan je za kraj mjeseca maja u Čakovcu kada će biti nastavljeni razgovori na privrednom i turističkom planu, saradnji između ova dva grada.