Komentari (149)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Robovlasnici saglasni, radnici hoce posao a jos bi i platu, tako nema napretka!
bezbeli dosta je što rade,još i platu da primaju pa nemožemo tako u Evropu
SDA ovu zzemlju je odlicla definitivno podjeliti mamu li im...
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Udruženje poslodavaca imalo je ukupno 51 dodatak i to je ok, a kad radnici traže 4-5 stvari to nije ok... jesmo li ludi mi?
lajk za vrlo duhovit nick
Komentari su vrlo narogušeni, i bojim se u velikoj mjeri neutemeljeni. Osnovni razlog zašto se digla halabuka oko zakona je taj što opozicija želi da udari na novu vlast (a pravila je isti takav, možda još i lošiji zakon), sogovorili se sa sindikatom, a sindikat je prelivoda koja je sklona i obmanjivanju, kao što je bila neistina o nepostojanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme u anacrtu zakona. Recite vi meni, prije davanja komentara jeste li uložili trud pa pročitali zakon koji je dat na web stranici?
Treba vam provjeriti porjeklo imovine, koliko radnika imate neprijavljenih, koliko ljudima doprinosa niste uplatili, koliko ste trudnica odpustili, opet vam malo i vi se zalažete sa socijalnu pravdu
Neka zaviri malo inspekcija kod ovih posloavaca,radnik ni sada nema nikakvih prava,300 KM plate 100 KM toplog obroka i radi od jutra do sutra.Jebe se vladu i ostale za radnike .Neka je njima dobro
mislim da bi se ovi složili i da je zakon u radu potpuno ukinut!
Moze li nekako da se ugradi u zakon da ne placate ljdima i omo minimalca a da rade po 10 sati, kao sto vas vecina radi. Da sve prijavljujete radnike i da placate doprinose na stvarne zarade bili bi puni fondovi a ne u kolapsu.
Dornaus, to što si napisao jednostavno nije tačno. Istina je da je na zapadu plata iskazana kao bruto, i tamo NEMA toplog obroka niti naknade za prijevoz, kao ni dodatka na radni staž. Po tvom ispada da radnik nešto plaća, a plaća sve firma za koju radi. Kako je to iskazano, sasvim je svejedno, a iskazano je na zapadu kao trošak plaće (koju radnik u toj visini nikada ne vidi, osim na papiru) jer firma to vodi kao trošak te poslije ne plaća porez na dobit za taj dio (ako dobiti bude). Stvar je svake zemlje koja će kroz svoje zakone i socijalnu i poresku politiku to uraditi ovako ili onako. Jedino što po meni radnik zaista plaća (i te pare također ne vidi) je porez na dohodak, kod nas je 10%.
Koliko se frke diže oko ovog zakona, pa to je nevjerojatno! A meni je i dalje da se javljam na biro i jbga :(
Ko gospodin :-)
@max mad :) da da, moj brate došlo vrijeme da je "gospoda" na birou a FUKARE u foteljama :(
Mislim da bi najbolje bilo da nas i oficijelno neko anektira, da se pripojimo, sta ja znam, Slovackoj, Austriji, nebitno. BiH nije bila nezavisna proteklih godina, to je svima jasno, BiH je protektorat. No sada stupa na snagu ultimativna pljacka svega sto je preostalo - energetski sektor, zemljiste, vode. Strane sile ce za saku kikirikija da sve uzmu pod svoje i konacno konsoliduju svoju moc. Banke su nam svejedno u rukama stranaca. Nije vam valjala Jugoslavija: posao, stanovi, dzaba zdravstvo i skolstvo na najvisem nivou, pasos da valja, postovanje svugdje u svijetu... "Diktaturu Jugoslavije", bez obzira na sve nedostatke (koje je trebalo rjesavati u okviru sistema), ste zamijenili prividom demokratije i beskrupuloznog robovlasnickog neoliberalizma. Razbili smo zajednicu nasih naroda, da bi trcali u EU. Mali narodi Evrope su tu pusiona. Ali, *ebenom se kasno kajat´. Sad placite i servirajte porcije vitalnog nacionalnog interesa djeci za dorucak, rucak i veceru! Budale!
Pandurević ima neto platu preko 7000 KM + dodaci. Eto ko jadnom radniku kroji kapu. Zanima koliko je jos primio od robovlasnika da se ovako bori za prava kapitalista.
Ovaj zakon neće imati nikakvog uticaja na običnu raju. Ovdje će biti pogodjeni budžetski radnici koji su do posla došli stranačkom linijom. Prije su dobivali stalna rješenja u mandatu njihove stranke tako da promjenom stranke na vlasti bili su sigurni,nisu mogli biti otpušteni. Sada se stvar mijenja,kada se promjeni stranka a njihov ugovor istekne pitat će se nova stranka da li će im produžiti ugovor ili dovesti nekog svog. U tome je stos. A onaj ko je radio kao npr Komercijalista kod privatnika za njega sve ostaje isto.
ti očito nikad nisi radio kod privatnika a pogotovu ne kao komercijalista!
Lave, ja čitav život radim kod privatnika, ne kao komercijalista ali je slično. I navikao sam da radim i da se trudim i da donosim rezultate, tako da dobro i zaradim. A što se tiče otkaza toga se ne bojim,jer znam koliko vrijedim, a zna i poslodavac,nisu oni glupi,da mene otpušta a prima nekoga ko ne zna posao, ko će ga potkradati itd. njemu su rezultati na prvom mjestu. Uplacuju mi se doprinosi koji uglavnom idu za plate gore navedenih koji nista ne rade, al im je daidja sredio da budu pomoćnici portira. Nikad nisam imao stalno rješenje pa neću ni po novom zakonu,sta me briga. A ovim gore je prpaaaa.
Poslodavci: Duše ćemo da im sad vadimo!
sto ne ukinu kantone i 150 ministara ? pa i djeca znaju da su oni rak rana BiH al nece vec povecaju namete radnicima da ove idiote izdrzavamo jer ovi politicari su vecinom i privatnici nece oni u jamu sigurno
U tučnjavi na sjeveru Vojvodine ubijen migrant ---- nozem izboden Izvor: http://narod.hr/svijet/u-tucnjavi-na-sjeveru-vojvodine-ubijen-migrant Francuska: Nova masovna tučnjava ilegalnih parazita( imigranata )u Calaisu (Francuska) ----tučnjava sa zeljeznim sipkama izvor: http://news.sky.com/story/1494132/migrants-fight-with-iron-bars-in-calais-jungle Idemo dalje Njemačka:: Nakon seksualnih napada na njemačke žene i povećane kriminalne aktivnosti jedne skupine „tražitelja azila,“ lokalni stanovnici pojavili su se ispred azilantskog centra naoružani baseball palicama i lancima. Rezultat – centar će uskoro biti zatvoren! ---- znači nije riječ ni o kakvim izbjeglicama nego su to kriminalci i silovatelji. Ponovo Njemačka:Njemačka: Studenti izbačeni iz studentskog doma – ministarstvo tvrdi da je potreban smještaj za ilegalnih parazita (citaj imigranata) ---znaci izbacuju se domaci ljudi kako bi se smjestili doseljenici. Posjetite i saznajte istinu: http://pandora.kreativisti.org
kad kriminal zavlada ovim dobar zakon a ko onaj stari im nije valjo samo u Bosni ima da covjek otvori pekaru ili kockarnicu i da se obogati jefini uslov mu je bio da bude iz SDA ili ADZ-a
Pogotovo je dobar poslodavcima u privatnom sektoru gdje radis prekovremeno a na minimalcu si, gdje ne smijes traziti godisnji odmor, i ako zatrazis ili dobijes otkaz ili se izdere na tebe.
I prijatelju ako si kojim slucajem imao slobodnu nedelju to vise po novim neces moci imati jer po potrebi poslodavc moze da trazi od radnika da radi 60 i vise sati sedmicno a ako jojim slucajem slomis nogu ili ne daj Boze postanes invalid 2 kategorije slobodno pod uslovom da si prijavljen uzmi knjzicu i pitanje da li ces se igdje vise zaposliti
jos ce sto se tice godisnjeg razvlaciti pod izgovorom nemoj sad ima posla, i dodje kraj godine, prc, ne moze se prenijeti. A samim time nema se vise kome zaliti jer je to po zakonu tako.
Pa naravno da ce poslodavcima biti dobar, kad je sve u njihovu korist. Ovaj bi im zakon omogucio da jos vise "gule" ljude. Sad ce moci jos vise zaposliti radnika bez da ih prijave, dati otkaz kako god hoce..... a bit ce zasticeni, ma kud ces bolje, fuj sto se dopusta.