BiH
49

Poslodavci saglasni: Novi zakon o radu je dobar i potreban ako želimo napredak

Piše: I. P.
U Sarajevu je danas održana zajednička konferencija za medije na kojoj su učestvovali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i Privredne komore FBiH.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Uz dodatno prisustvo direktora i vlasnika nekih od najvećih kompanija u Federaciji BiH, oni su istakli zajednički stav kako je Prijedlog zakona o radu uspješan prvi korak ka reformama bez kojih nema napretka Bosne i Hercegovine.

Oni su naglasili da je Zakon, po velikom broju tačaka, dobra prekretnica koja će predstavljati pozitivan i svijetao primjer unapređenja poslovnog ambijenta u Federaciji, a time i u cijeloj državi.

Stavove Saveza sindikata ocijenili su neosnovanim, a izjave njegovih predstavnika nazvali su nepotrebnim, ponekad i gnusnim.

Mladen Pandurević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mladen Pandurević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Istakli su da je u javnosti Prijedlog zakona pogrešno shvaćen te da građani moraju shvatiti kako se npr. ugovor na neodređeno vrijeme neće mijenjati te da će prava žena u poslovnom svijetu ovim zakonom postati puno povoljnija.

Iako je Prijedlog zakona dobar, tvrde predstavnici najvećih bh. kompanija, potrebno je uvrstiti nekoliko amandmana koji će uskoro biti predloženi.

"Već je osma godina kako pregovaramo sa Vladom i Sindikatom o usvajanju novog zakona. Nadamo se da će on pretrpjeti neke izmjene prije nego što bude usvojen. Udruženje poslodavaca imalo je ukupno 51 dodatak na zakon koji su stvoreni na prijedlog nezavisnog eksperta", rekao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.