Vlada FBiH
0

Poskupljenje brašna i hljeba je neopravdano

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala Izvještaj Federalnog ministarstva trgovine i Federalne uprave za inspekcijske poslove o realizaciji Zaključaka o suzbijanju povećanja cijena brašna i kruha.

Na osnovu analiza relevantnih podataka utvrđenih nakon kontrole inspekcijskih organa na tržištu Federacije BiH, ocijenjeno je da ne postoje opravdani razlozi za povećanje cijena brašna i kruha. Naime, sadašnja cijena pšenice na berzi je 441 KM po toni, a u martu 2008. godine iznosila je 570 KM po toni i tada je cijena kruha bila 1,93 KM, a sada je 2,01 KM po kg. Pojedini proizvođači su najavili poskupljenje za 15 posto, što Vlada FBiH smatra neopravdanim.

  Zaključeno je da kantoni, ukoliko ih nemaju, donesu odluke o mjerama neposredne kontrole cijena i marži za brašno, kruh i mlijeko.

  Radi neopravdanog rasta cijena brašna, kruha, ulja i šećera na teritoriji Federacije BiH potrebno je hitno pojačati inspekcijski nadzor po kantonima, na način da nadležne inspekcije izvrše kontrolu propisanih veleprodajnih i maloprodajnih marži navedenih proizvoda.

  Po potrebi, a nakon izjašnjavanja Fedrealne direkcije robnih rezervi i Vlade Federacije BiH, treba razmotriti mogućnost preduzimanja eventualnih interventnih mjera na tržištu o prodaji pšenice iz robnih rezervi mlinovima na području FBiH i daljoj distribuciji brašna svim kantonima u količini prema utvrđenim kriterijima ( po broju stanovnika u kantonima).

  Vlada FBiH je, također, danas zaključila da se narodnim kuhinjama iz robnih rezervi obezbijede paketi brašna koji će se dijeliti socijalno ugroženim kategorijama stanovništva koji posjeduju odgovarajuće iskaznice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.