BiH
5

Policijske agencije BiH: Posljednji psihotest 2006. godine, 130 pritužbi i rješenja na pomolu

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centar za sigurnosne studije u saradnji s Odborom za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH te Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga danas je organizovao stručnu debatu o temi "Jačanje policijske odgovornosti i integriteta: Procedure za postupanje u odnosu na pritužbe građana na rad policijskih službenika".

Cilj današnje stručne debate, prema riječima generalnog sekretara Centra za sigurnosne studije Denisa Hadžovića, jeste jačanje odgovornosti i integriteta policije, a kako bi se pokušalo povećati povjerenje građana u policiju.

"Građani moraju biti svjesni da su zaštićeni od zloupotrebe ovlasti ili ponašanja koja policijski službenici mogu imati tokom svoga rada, da će njihove pritužbe biti profesionalno evaluirane i da će dobiti odgovor da li je bilo zloupotreba ponašanja i nesavjesnog rada", rekao je Hadžović.

On je istakao kako je podrška izuzetno važna jer su individualna prava građana najveća svetinja demokratije.

"Oni moraju biti svjesni da neko postoji u njihovoj zaštiti i da policija nije prepuštena sama sebi i bez nadzora. Jedino se tako može povećati stepen povjerenja građanu u policijske strukture", rekao je Hadžović.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH i predsjedavajući Odbora za žalbe građana Vjekoslav Vuković istakao je da se žalbe odnose uglavnom na koruptivne slučajeve, nasilje u porodici te određeno nasilničko i brutalno ponašanje.

"Odbor radi već 18 mjeseci, ukupan broj pritužbi koje smo do sada imali je 130, a broj riješenih slučajeva je 77. Odbor je tijelo koje štiti ljudska prava građana, ali naš zadatak je i da štitimo službenike od lažnog prijavljivanja građana koje se nerijetko dešava, pogotovo kada policijski službenici žele napredovati", objasnio je Vuković.

Bitno je istaći da se Odbor za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH odnosi isključivo na agencije na državnom nivou.

"Imali smo određene ustanovljene teške povrede discipline, a jedan je policijski službenik u postupku pred otkaz. Sankcije su visoke, a imali smo i kaznenu odgovornost u slučaju nasilja u porodici, odnosno obljubu nad maloljetnikom, u čemu je učestvovao jedan policijski službenik", rekao je Vuković.

Odbor je ušao u sistemske probleme

"Naime, analizirali smo određene slučajeve, kao što je zloupotreba oružja, koji su rezultirali ubistvom, ranjavanjem ili samoranjavanjem. Dubljom analizom ustanovili smo da su posljednji ljekarski pregledi i psihotestovi policijskih službenika posljednji put rađeni u 2006. godini", kazao je Vuković.

On je podsjetio da policijski službenici rade pod visokim stresom, ali i da je potrebno da institucije za koje rade daju adekvatan odgovor na njihov psihološki tretman.

"Prošle godine smo dali zaključak koji je PSBiH usvojila, a kojim će se iznaći sredstava da se policijski službenici ljekarski tretiraju i da imaju adekvatne psihotestove. Čak smo na tragu da se Zakon o policijskim službenicima promijeni kako bi svaka agencija imala svog psihologa", rekao je Vuković.

On je dodao kako je ustanovljen nedostatak adekvatnog funkcioniranja videonadzora na nekim graničnim prelazima gdje se pojavljuju korupcijski slučajevi, a koji se ne mogu dokazati jer kamere ne rade.

"Tada smo donijeli zaključke koji su prihvaćeni u PSBiH, a prema kojima videonadzor prelazi u nadležnost UIO“, zaključio je predsjedavajući Odbora za žalbe građana.