Nema takve ovlasti
121

Nešić prema zakonu nema pravo tražiti lične podatke policijskih službenika u BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izazvao je brojne kontroverze nakon što je izdao zahtjev za revizijom svih izdatih službenih legitimacija u policijskim agencijama BiH.
Ova inicijativa dolazi nakon što su pripadnici Granične policije Srbije prilikom rutinske kontrole na graničnom prelazu otkrili počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kod zastupnika u Parlamentu FBiH Salke Zildžića, kao i pištolj za koji je imao dozvolu.

Iako se na prvi pogled može činiti da je Nešić postupio u skladu sa svojim ovlastima, mnogi stručnjaci i članovi policijskih agencija ističu da je ovakav zahtjev izvan okvira njegovih nadležnosti.

Naime, za rad policije u Bosni i Hercegovine prvenstveno su nadležna entitetska ministarstva, dok je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za organizaciju i usklađivanje zajedničkih aktivnosti entitetskih policija, kao i zaštitu međunarodnih granica, unutrašnjih graničnih prijelaza i reguliranje saobraćaja na graničnim prijelazima.

Nešićeva inicijativa za provjeru izdatih službenih legitimacija izazvala je brojne zabrinutosti. Nemali je broj tvrdnji policijskih službenika da ministar nema zakonsko pravo na pristup ovim podacima te da pokušava nezakonito pribaviti informacije o policijskim službenicima iz nepoznatih motiva.

Jedan od ključnih problema s ovom inicijativom je i potencijalna povreda prava na privatnost nositelja policijskih službenih iskaznica. Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, predstavljanje ovih podataka Ministarstvu sigurnosti BiH bez valjanog razloga moglo bi predstavljati ozbiljno kršenje privatnosti.

Osim toga, mnogi ukazuju na činjenicu da Nešić ulazi u operativne nadležnosti policijskih agencija, što nije u njegovoj domeni odgovornosti. Iako ministar ima svoje zakonom propisane nadležnosti, izvan tih nadležnosti nema pravo tražiti informacije koje nisu povezane s njegovim djelokrugom.

Iako se mnogi pitaju kako je ministar sebi "proširio" ovlasti, čini se da nema jasnog dijela zakona koji mu daje pravo na ovakve zahtjeve. Stoga se javnost i policijske agencije pozivaju na zakon i propise kako bi se zaštitila prava i nadležnosti svih institucija u zemlji.

Važno je napomenuti da je samo nekoliko dana ranije, na zahtjev članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Nešić tražio i informacije o ličnom obezbjeđenju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.