Uglavnom starije osobe
48

U BiH je u tri godine počinjeno 1.431 samoubistvo, čak 80 posto su muškarci

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Centar za sigurnosne studije je analizirao samoubistva u Bosni i Hercegovini u posljednje tri godine prilikom čega su došli do broja od 1.431 osobe koja je počinila samoubistvo, a od čega je čak 80 posto muškaraca.

Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. do 2023. godine 1.431 osoba počinila samoubistvo.

Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva. Samoubistvo je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerskih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica.

U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80 posto samoubistava počinile su osobe muškog spola. Najveći broj počinilaca samoubistava u BiH osobe su starije od 60 godine te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj "beskorisnosti" i zapostavljenosti.

Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju. Također, podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao bi biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima. Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, obzirom na to da problematika slučajeva samoubistava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji.