Projekat Sanele Diane Jenkins
0

Pokrenut portal za saradnju međunarodnih tužilaca

Sarajevo-x.com
U cilju što uspješnije implementacije projekta “Sanela Diana Jenkins Human Rights Project”, čiji je inicijator i osnivač uspješna Bosanka Sanela Diana Jenkins, pokrenut je online portal koji putem foruma omogućava tužiocima širom svijeta da sarađuju, dijele informacije i analiziraju pravnu problematiku pri progonu ratnih kriminalaca, s posebnim akcentom na ratne zločine u BiH.

Forum za Ljudska prava i Međunarodno kazneno pravo www.UCLALawForum.com je namijenjen za advokate, naučnike, službena i druga lica. Forum je mjesto gdje se svi zainteresovni za pomenutu problematiku mogu uključiti u diskusiju vezanu uz komplikovana pitanja iz međunarodnog prava. On je pokrenut u saradnji sa Uredom tužioca za Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Prema riječima Sanele Diane Jenkins i njenom iskustvu na implementaciji projekta, progon ratnih zločinaca je poduhvat koji zahtjeva izuzetno veliku saradnju unutar međunarodne zajednice.

"U potunosti sam svjesna koliko su važne legitimne internacionalne pravne institucije. Moje iskustvo, prvenstveno kao izbjeglice, a također kao i osobe koja je uključena u ponovnu izgradnju BiH, me je uvjerilo u to. Ne možemo dopustiti ratnim zločincima da rade kako žele, a da ne izađu pred lice pravde", kaže Jenkins.

Projekat "Sanela Diana Jenkins Human Rights Project" je osnovan 2009. godine, a bavi se brojnim aktivnostima i redovno kroz svoj rad pruža mogućnost za poboljšavanje i ostvarivanja ljudskih prava širom svijeta, saopćeno je iz Fondacije Sanele Jenkins.