BiH
0

Podrška proširenju kapaciteta škole u Dobroševićima

FENA
Ministar obrazovanja KS Emir Suljagić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar obrazovanja KS Emir Suljagić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministri obrazovanja i nauke Federacije BiH i Kantona Sarajevo Damir Mašić i Emir Suljagić te načelnik općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić potpisali su danas u Sarajevu Pismo podrške za projekt dogradnje modularnog školskog objekta i izgradnju fiskulturne dvorane u Osnovnoj školi Dobroševići.

Riječ je o projektu vrijednom više od dva miliona eura kojim će se omogućiti proširenje kapaciteta škole, te stvoriti kvalitetniji uvjeti za pohađanje nastave i tjelesnog odgoja.

Predviđeno je da radovi na izgradnji dodatnog školskog objekta i fiskulturne dvorane budu završeni do početka iduće školske godine.

Pismo podrške potpisano je uz prigodnu dobrodošlicu direktora škole Zijaha Ramovića i brojnog nastavnog osoblja, koji nisu krili zadovoljstvo zbog činjenice da je baš ova škola odabrana za utrošak pomenutih sredstava, koja su osigurana donacijom Repulike Slovenije i OPEC Fonda.

Ministar Damir Mašić naglasio je u prigodnom obraćanju da će se ovim projektom problemi s kojima se škola u Dobroševićima suočavala svake godine, prvenstveno povećanim brojem učenika i održavanjem nastave u samo šest učionica u tri smjene, dovesti na zadovoljavajući nivo, u velikoj mjeri usklađen s evropskim standardima.

"Ovu školu je preporučilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, imajući u vidu da je jedan od kriterija bio povećan broj upisa učenika svake godine. Trenutno ovu školu pohađa oko 570 učenika, a postoji potreba za njih još sto koji idu u druge škole s ovog područja. Ovim proširenjem kapaciteta ćemo omogućiti da 800 učenika pohađa ovu školu", kazao je on.

Ministar Emir Suljagić naglašava da se o ovom projektu govorilo dugo vremena, te da su se današnji potpisnici Pisma morali izboriti za to da novac dođe u ovu školu, gdje je najviše potreban.

"Ovo je jedna od škola u kojima nemamo zabilježen pad broja upisa djece, što je bio jedan od temeljnih kriterija koji je prevagnuo u korist ove škole. Svaka škola u Sarajevu i u ovoj zemlji je korak od sedam milja za bolji život i bolje obrazovanje. Dužni smo djeci koja pohađaju škole van centra omogućiti iste uslove, te kvalitetno i pravično obrazovanje kao i djeci u ostalim školama na području KS", naglasio je on.

Da su sredstva došla na pravo mjesto, gdje su i najpotrebnija smatra i načelnik Damir Hadžić, također podcrtavši da će se uložiti maksimalni napori kako bi djeca s ovog područja pohađala nastavu u istim uvjetima kao i sva ostala s područja i Općine Novi Grad i KS.

Na činjenicu da je škola izgrađena 1957. godine podsjetio je direktor Zijah Ramović, istaknuvši da će se proširenjem kapaciteta omogućiti osnovna prava djeteta na neometano obrazovanje, razvoj i zdrav život.