Tuzla
0

Podignuta optužnica za zločin u Koraju

FENA
Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona danas je podiglo optužnicu protiv 15 osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i dostavilo je Kantonalnom sudu na potvrđivanje.

Optuženima se stavlja na teret da su 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, izvršili napad na nebranjeno selo Koraj u općini Lopare i ubili najmanje 57 mještana te protjerali cjelokupno muslimansko stanovništvo.

Jedan broj mještana zatvorili su u sabirne centre, a potom zatočili u logor u Batkovićima. Također, terete se da su zapalili tri džamije i uništili brojne gospodarske objekte i kuće. Prvooptuženi je tadašnji visoki dužnosnik civilne vlasti, poslanik u skupštini Srpske Republike BiH, dok je drugooptuženi visoki vojni dužnosnik VRS, a ostali optuženi su mještani lokalnih sela oko Koraja, angažirani u jedinicama VRS.

U ovom predmetu pokrenuta je istraga protiv 89 osoba, nakon čega je za 10 njih obustavljena, jer su u međuvremenu umrli, dok je u odnosu na 63 osobe, istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza.