BiH
0

Počinje rasprava Apelacionog odjeljenja u predmet Haris Čaušević

Klix.ba
Haris Čaušević, (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević, (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Početak rasprave u predmetu Haris Čaušević pred vijećem Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Apelacijskoga odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine zakazan je za 14. januarj 2015. godine, sa početkom u 09.00 sati u sudnici 5.

Vijeće Apelacijskoga odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine dana, 20. oktobra je otpremilo drugostepenu presudu od 12. juna 2014. godine kojom je odbijena kao neutemeljena žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te je prvostepena presuda od 20. decembra 2013. godine potvrđena u oslobađajućem dijelu u odnosu na optuženika Nasera Palislamovića.

Istovremeno je uvažena žalba branitelja optuženika Harisa Čauševića te je prvostepena presuda ukinuta u osuđujućem dijelu i određeno održavanje rasprave pred vijećem Apelacijskoga odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 20. decembra 2013. godine optuženik Haris Čaušević je proglašen krivim za kazneno djelo terorizam. S tim u svezi, Sud je optuženiku Harisu Čauševiću izrekao kaznu dugotrajnoga zatvora u trajanju od 45 godina. Istom presudom, Sud je optuženika Harisa Čauševića oslobodio po određenim tačkama za kazneno djelo terorizam.

Sud je izrekao mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta, te je od optuženika Harisa Čauševića oduzeo predmete korištene u izvršenju kaznenoga djela.

Sud je optuženika Nasera Palislamovića oslobodio optužbe da je počinio kazneno djelo terorizam.