Banja Luka
0

Počelo suđenje Berbiću i Biliću za zločine nad Srbima

FENA
Suđenje Sulejmanu Berbiću (41) i Ćamilu Biliću (47) iz Večića kod Kotor-Varoši, osumnjičenim za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u toj općini, počelo je danas u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Sud je saslušao svjedoke i bivše zarobljenike iz Večića, Jelenka Tepića, Draška Sakana, Sretka Popovića, Milenka Rogića i Milenka Đurića.

Radi podsjećanja, banjalučka policija uhapsila je krajem prošle godine Sulejmana Berbića i Ćamila Bilića zbog sumnje da su 1992. počinili ratni zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika.

Osumnjičeni su da su kao pripadnici Armije R Bosne i Hercegovine od kraja jula do kraja oktobra 1992. u Večićima zlostavljali pripadnike Vojske RS-a i civile srpske nacionalnosti te da su odgovorni za smrt dvojice vojnika Bore Lugića i Nedeljka Popovića.

Prema nalazima istrage, Berbić i Bilić su dvojicu vojnika RS-a zarobili u reonu Marića Potoka kod Kotor-Varoši krajem jula 1992. godine i odveli ih u jedan podrum u Večićima, gdje su bila još dvojica zarobljenih pripadnika VRS-a.

Zarobljenike su, stoji u optužnici, tukli drvenim palicama, gumenim crijevom i mučili na druge načine, a od teških povreda Lugić i Popović su umrli šest ili sedam dana posle zarobljavanja.

Advokat tužene strane Mensur Radončić negirao je odgovornost Berbića i Bilića za navedeno u optužnici.

Nastavak suđenja bit će polovinom aprila.