BiH
270

Počela rekonstrukcija Doma zdravlja Novi Grad

Klix.ba
Danas je zvanično počela prva faza rekonstrukcije Doma zdravlja Novi Grad, nekadašnjeg Kumrovca na Otoci, koja će obuhvatiti zatvaranje i potpuno preuređenje oko 40 posto neiskorištenog prostora objekta Doma zdravlja.

Kako su ovom prilikom naglasili premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, ministar zdravstva Eldan Lokmić, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, direktorica JU Dom zdravlja KS Dženana Tanović te Mustafa Cuplov u ime menadžmenta Zavoda zdravstvenog osiguranja, potreba za obnovom i opremanjem ovog Doma zdravlja je neupitna i očigledna. Zbog dugih procedura javnih nabavki početak radova je kasnio šest mjeseci, ali se očekuje, kako je naglasio ministar Lokmić, da će do proljeća biti okončana prva od dvije faze obnove. Kako je to Sporazumom o sufinansiranju i definisano, za radove u prvoj fazi projekta Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvojit će 2.100.000 KM, Ministarstvo zdravstva KS 400.000 KM i Općina Novi Grad 250.000 KM.

"Ovaj Dom zdravlja djeluje u našoj najmnogoljudnijoj općini kojem, što kroz porodičnu medicinu što kroz specijalističke službe, gravitira preko 50 hiljada stanovnika našeg Kantona. To potvrđuje kolika je naša potreba da ovaj medicinski prostor što bolje osposobimo i opremimo i predamo ga našim građanima na korištenje. Hvala svima koji su doprinijeli da danas možemo obilježiti početak obnove ovoga Doma zdravlja", naglasila je direktorica Tanović.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković naglasio je da Vlada Kantona Sarajevo nema dilemu o prioritetima svojih djelovanja.

"Samo zdravo društvo je društvo koje ide naprijed, zato je obezbjeđenje uslova za kvalitetnu zdravstvenu uslugu visoko na listi naših prioriteta. Unapređenje zdravstvene zaštite u cilju podizanja kvaliteta života naših građana naš je generalni cilj i ovo je još jedan značajan korak na tom putu. Nastavit ćemo raditi na modernizaciji naših objekata i uvođenju svjetskih standarda u zdravstveni sistem Kantona Sarajevo, ma koliko to bilo teško u uslovima finansijske krize", rekao je premijer Zeljković.

"Nije bilo teško prepoznati vrijednost i važnost ovog posla, s obzirom da se radi o jednoj od posljednjih ratnih rana na licu Sarajeva. Ovaj veoma značajan objekt je u toku i nakon agresije na BiH služio građanima vjerno u onome što je njegova misija. Sretan sam da smo konačno došli u priliku da počnemo i njegovu rekonstrukciju kako bi ovaj objekt dobio svoje novo i lijepo lice. Rekonstrukcija Doma zdravlja Novi Grad uz rekonstrukciju ulice Adema Buće jedna je od prvih stavki u programu 'Pokrenimo Novi Grad zajedno'", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

U drugoj fazi projekta planirano je opremanje Doma zdravlja neophodnom medicinskom opremom za što će, prema procjenama, biti potrebno oko 9.000.000 KM.

Planirana je, između ostalog, i izrada novih podnih i zidnih obloga, zamjena unutrašnje stolarije, dogradnja trećeg sprata, za proširenje stomatološke službe, kao i sanacija krova, te zatvaranje pasarele i vanjskog stepeništa. Neophodna je i sanacija elektroinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, kao i fasade i instalacija za grijanje. Uredit će se i pristupni put objektu, odnosno uvođenje treće saobraćajne trake sa glavne saobraćajnice, kao i izgradnja adekvatnog parking prostora ispred objekta.

U drugoj fazi projekta planirano je opremanje Doma zdravlja neophodnom medicinskom opremom. Radove izvode firma Eko teh d.o.o i Trgošped d.o.o.