BiH
4

Počela izgradnja distributivne vodovodne mreže u naselju Bojnik

FENA
Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo realizirali su projekt izgradnje cjevovoda za gradsku vodovodnu mrežu u obuhvatu rezervoara Reljevo u dužini od oko 2.100 metara.

Radovi se izvode na lokalitetu naselja Bojnik, gdje ranije nije bila izgrađena distributivna mreža, a gdje se stanovništvo trenutno snabdijeva vodom iz lokalnog vodovoda. Radovi bi trebali biti završeni do kraja godine, kada će mještani koji budu priključeni na ovaj sistem, u svojim domovima imati vodu iz gradskog vodovoda.

Realizacijom ovog projekta, čija je vrijednost oko 340.000 KM riješit će se dugogodišnji problemi vodosnabdijevanja stanovnika centralnog dijela naselja Bojnik.

"Domaćinstva koja budu priključena na ovaj cjevovod imat će normalno vodosnabdijevanje iz gradskog vodovoda, kao i drugi dijelovi grada. Nakon okončanja radova izvršit će se i tehnički prijem, što ranije nije bio slučaj. Dosadašnji cjevovodi koji su postojali na lokalnom vodovodu nikada nisu tehnički primljeni, niti su dio infrastrukture Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Dodao je da je Općina u proteklom periodu radila na poboljšanju vodosnabdijevanja lokalnih vodovoda, i ova naselja ovog ljeta nisu imala velikih problema sa vodosnabdijevanjem, kao prethodnih godina.

"Ovo će biti konačno pravo rješenje da u ovom dijelu naselja nakon izgradnje distributivnog cjevovoda problem vodosnabdijevanja bude riješen", istakao je Efendić.

Kada je u pitanju obuhvat rezervoara “Donji Mihaljevići” iz kojeg će se vodom snabdijevati naselje Dobroševići, načelnik je kazao da će uskoro biti postavljena trafostanica koja bi trebala napajati pumpnu stanicu, kako bi i taj rezervoar bio stavljen u funkciju.

Predstavnik izvođača radova građevinske firme Bujice d.o.o. Ramo Žilić kazao je da će se rok za završetak radova najvjerovatnije ispoštovati, obzirom na to da su vremenske prilike pogodne za izvođenje radova.

"Radnici će u narednom periodu položiti cjevovod, a kasnije će se raditi i priključci", kazao je Žilić, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.