BiH
0

Počela gradnja sjedišta Rijaseta IZ u BiH

FENA
Maketa upravne zgrade
Maketa upravne zgrade
Na Kovačima je danas svečano obilježen početak izgradnje upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Početak gradnje sjedišta IZ-a ocijenjen je najznačajnijim historijskim trenutkom za Islamsku zajednicu i muslimane u BiH te je istaknuto da je vrijeme da Rijaset IZ-a u BiH dobije stalno sjedište.

Kako je rečeno, Rijaset IZ-a je stoljećima na ovim prostorima predstavljao ključ opstanka muslimana u BiH, ali nikada nije imao stalno mjesto prebivališta. Stoga će realizacija ovog projekta omogućiti IZ-z da se što bolje predstavlja i djeluje te konačno radi u adekvatnim uvjetima.

-Ova zgrada Rijaseta IZ-a bit će simbol ne samo muslimana BiH nego i muslimana na Balkanu, a posebno Bošnjaka u cijelom svijetu, kazao je u svom obraćanju reisu-l-ulema IZ-a u BiH Mustafa ef. Cerić.

Zahvalio je grupi bh. privrednika koji su inicirali ovaj projekt i bez čijeg se poticija Rijaset IZ-a u BiH, kao oficijelno glavni investitor, nikada ne bi odlučio za njegovu realizaciju.

-Želimo iskazati ponos što među Bošnjacima imamo privrednike koji ne brinu samo o svom profitu, nego svoj višak koji pošteno zarade žele podijeliti sa svojom zajednicom, kao što je IZ, kazao je reis Cerić.

Istaknuo je da će upravna zgrada Rijaseta biti trajni vakuf te da će oni koji su inicirali projekt biti prvi vakifi. Bit će također otvorena i knjiga vakifa. Pored inicijatora izgradnje, IZ je pozvao i druge zainteresirane privrednike i građane iz BiH i svijeta da učestvuju u ovom projektu.

Ukupna investicija iznosi oko 11 miliona maraka. Zgrada će predstavljati administrativni centar Rijaseta s rezidencijama reisu-l-uleme i muftija.

Autor projekta je akademik Zlatko Ugljen sa saradnicima, koji je danas ustvrdio da je ovaj projekt za njega donio iznenađenje i šansu da nakon 50 godina bavljenja arhitekturom ostavi graditeljski trag i u Sarajevu.