Sjećanje na masakr
0

Petnaesta godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji

FENA
Tuzlanska kapija
Tuzlanska kapija
Danas se navršava petnaest godina otkad je s položaja Vojske Republike Srpske sa Ozrena samo jedna granata usmrtila 71 mladu osobu, a ranila oko 200. Tim povodom na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, "Kapiji“ u centru grada, u 12 sati će biti održana komemoracija.

Zbog najave dolaska predstavnika više različitih udruženja iz BiH, medijskog izvještavanja, ali i roditelja koji dolaze sa strane da bi obilježili ovaj događaj, komemoracija neće biti održana, kao što je to bio slučaj do sada, u večernjim satima, kada se zločin i desio, nego u podnevnim satima.

U jutarnjim satima na mjestu gdje su sahranjeni ubijeni u ovom masakru na Slanoj banji u Tuzli predviđeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama ovog monstruoznog zločina.

Organizacioni odbor za obilježavanje petnaeste godišnjice od stradanja tuzlanske mladosti ove godine odlučio je da se u 20.55 minuta oglase sirene za uzbunjivanje da bi se i na ovaj način obilježio momenat pada granate koja je ubila veliki broj mladih Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Prvi put od kada se desio zločin, oko 100 mladih Beograđana, ali i mladih Srbije u devet sati će krenuti s beogradskog Kalemegdana ka Tuzli da bi odali počast stradaloj tuzlanskoj mladosti.

Namjera im je, kako navode iz Organizacionog odbora, pokazati Srbiji i onima koji ne znaju za ovaj zločin, šta se zapravo desilo i ko je odgovoran za stradanje nedužnih građana Tuzle.