BiH
34

Pet ministarstva DF-u i SDA, po jedno BPS-u i NS Radom za boljitak u novoj Vladi TK

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni odbori Demokratske fronte, SDA, BPS-a Sefer Halilović i NS Radom za boljitak danas su u Tuzli potpisali koalicioni dogovor, a već sutra na sjednici Skupštine TK, koja je zakazana tačno u podne, izabrat će se predsjednik i podpredsjednik tog zakonodavnog tijela. Obavit će se i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine FBiH.

Koalicioni dogovor potpisali su Mahir Mešalić (DF), Amir Fazlić (SDA), Mersed Šerifović (NS Radom za boljitak) i Mirsad Selimović (BPS SH). Pominje se kako su se koalicioni partneri dogovorili o raspodjeli ministarstava u Vlade TK.

SDA će u Vladi TK dobiti pet ministarstva i poziciju premijera, kojoj je najbliži Bego Gutić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova TK. Senad Alić je najbliži poziciji predsjednika Skupštine TK.

Pet ministarstva pripast će i Demokratskoj fronti, najvjerovatnije MUP TK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Po jedno ministarstvo će pripasti NS Radom za boljitak, najvjerovatnije Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dok će jedno ministarstvo pripasti i BPS-u.

U potpisanom dogovoru navedeno je kako će se uvesti moratorij na zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanova tokom perioda stabilizacije koji će trajati 18 mjeseci.