BiH
7

"Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose": Kampanja protiv trgovine ljudima

Klix.ba
U okviru obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Fondacija Lara, zajedno sa članicama Mreže bosanskohercegovačkih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING, a uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, provodi kampanju "Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose", koja je usmjerena na podizanje javne svijesti i mobilizaciju građana i predstavnika institucija.

Na ovaj način kampanja će animirati više od 200 aktivista i aktivistkinja iz organizacija civilnog društva i službenika i službenica policije, centara za socijalni rad, sudova, tužilaštava, škola, lokalnih uprava i drugih aktera u slanju zajedničke poruke da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotreba djece u prosjačenju opasan kriminal i kršenje ljudskih prava djece.

Tim povodom su organizovani radni sastanci sa predstavnicima institucija i ulične akcije dana 16. oktobra u 12 gradova BiH: Bijeljini, Tuzli, Brčko distriktu, Modriči, Derventi, Banjaluci, Zenici, Visokom, Bratuncu, Višegradu, Goraždu i Mostaru, a kampanja se završava danas, 19. oktobra u Sarajevu.

U posljednje vrijeme se sve češće pojavljuju novi oblici trgovine ljudima poput prosjačenja, radne eksploatacije, prodaje radi prisilnog sklapanja braka što ukazuje na konstantnu prisutnost problema trgovine ljudima, ali u različitim oblicima.

U realizaciji kampanje, pored Fondacije Lara uključene su sljedeće organizacije: UG Otaharin (Bijeljina), Udruženje žena Maja iz Kravice kod Bratunca, Udruženje žena Most (Višegrad), Udruženje žena Goraždanke iz Goražda, Udruženje građanki Žena BiH (Mostar), Centar za pravnu pomoć i Infoteka iz Zenice, Udruženje žena Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle, UG Budućnost iz Modriče, Udruženje žena Derventa iz Dervente i Fondacija Udružene žene iz Banjaluke, članice Mreže bosanskohercegovačkih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING.