Tokom sjednice NSRS-a
29

PDP kritikovao Vladu RS-a jer su predložili zakon kojim priznaju autoritet visokog predstavnika

S. Š. U.
Screenshot: BN
Screenshot: BN
Narodna skupština RS-a danas je nastavila sa održavanjem Pete posebne sjednice sa devet tačaka dnevnog reda, a jedna od njih izazvala je prepirku poslanika.

Poslanici su danas razmotrili Prijedlog zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj, a uzrok polemike bili su razlozi za donošenje zakona.

U objašnjenju je navedeno da je koristeći ovlasti koja su mu data u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo Zakon o standardizaciji kojima je osnovan Institut za standardizaciju BiH.

Svi poslovi koji nisu u diretknoj nadležnosti državnog instituta, djelokrug su rada entitetskih institucija.

Na dio obrazloženja koje se tiče odluke visokog predstavnika reagirali su poslanici SDS-a Vukota Govedarica i PDP-ov Milanko Mihaljica koji je istakao kako vlada treba podnijeti ostavku jer objašnjenje zakona znači da ona priznaje visokog predstavnika.

"Mi smo u Narodnoj skupštini više puta usvojili zaključke kojim smo odbijali praksu nametanje odluka i vi nama sada predlažete zakon i konstatujete da visoki predstavnik na to ima pravo. Ovo je grubo kršenje svih naših strateških opredjeljenja", istakao je Mihajlica.

Regirao je premijer RS-a Radovan VIšković ističući kako on lično ne bi taj dio naveo u obrazloženje zakona, ali da to ipak ne znači da vlada na čijem je čelu priznaje odluke visokog predstavnika.

"NIkakva politika vlade prema visokom predstavniku se nije promijenila. Na žalost u nekom periodu neki visoki predstavnici su koristili svoja pravo da nameću zakone i to nije samo ovaj zakon. Mogu se složiti s vama da u ovom obrazloženju ne treba biti ovaj dio da je on iskoristio svoju silu i nametno zakon 2001. godine", objasnio je Višković.

Podsjetio je kako entitet RS nije imao moderan zakon koji regulira oblast standardizacije u skladu sa EU deklaracijom iz 2012. godine.