BiH
1

Pašić: Dijaspora pokušava biti dobar partner bh. vlastima

FENA
Zaim Pašić
Zaim Pašić
Svjetski savez dijaspore BiH (SSDBiH) i dalje zastupa stav da je na nivou države potrebno formirati ministarstvo za dijasporu ili direkciju za dijasporu pri Vijeću ministara BiH, što bi doprinijelo kvalitetnijoj saradnji države i predstavnika bh. dijaspore.

Predsjednik SSD-a BiH Zaim Pašić ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fena da je ova saradnja generalno loša, uprkos činjenici da dijaspora pokušava biti dobar partner bh. vlastima u zajedničkom rješavanju problema.

"Najbolje je da se u samoj organizaciji države izmijene neke činjenice u vezi s ovim pitanjem, s obzirom na to da je bh. dijaspora jedna od najvećih u Evropi i da je najveći ulagač u BiH", naglašava Pašić.

Podsjeća da je Savez tražio i predlagao zakon o dijaspori koji nije dobio podršku za raspravu u državnom parlamentu, a sadržavao je, ističe, sva rješenja za dugogodišnje zahtjeve bh. dijaspore.

"Naši političari, ne svi, nažalost, prime nas na razgovor i sve ostane na tom nivou. Također, u većini zemalja imamo problem s ambasadorima koji ne razumiju organizovane oblike bh. dijaspore u tim zemljama i jednostavno ignorišu tu činjenicu", tvrdi Pašić.

Mišljenja je također da bh. političari “već kasne kada je u pitanju saradnja s građanima u dijaspori i potencijalnim glasačima bez obzira na to koliko njih glasa”.

"Ranije smo tražili da se olakšaju svi zakonski preduslovi oko registracije naših građana u dijaspori kroz "pasivnu registraciju", kao što je i u BiH. Također, bilo bi dobro da se političari uključe u pitanja dijaspore i pokušaju prezentovati svoje stranačke programe, ako ih uopće imaju za dijasporu", poručio je Pašić.

Potcrtava da je zasad najvažnija saradnja s lokalnim nivoima vlasti u BiH, zatim povratnicima kojima treba omogućiti više projekta manjeg ulaganja u privredu te povezivanje kompanija sa zemljama trenutnog boravka naših građana u svijetu.

Govoreći o radu SSDBiH u prošloj godini, Pašić ističe da je ovaj savez, pored tradicionalnih aktivnosti organiziranja svjetskog prvenstva u malom nogometu te sastanaka Glavnog odbora, bio uključen u nekoliko važnih pitanja vezanih za status bh. građana u dijaspori, kao što su u vezi sa zakonima o državljanstvu i popisu stanovništva.

"SSDBiH je veliki dio svojih aktivnosti posvetio ovim važnim pitanjima i uz dopise i posjete institucijama države BiH pokušali smo promijeniti stav naših političkih stranaka, ali to nije dalo veliki rezultat pri donošenju zakona o popisu koji je udaljio naše građane od mogućnosti da budu popisani", kaže Pašić.

Naglašava da je Glavni odbor SSDBiH tada pozvao sve građane koji imaju CIPS-ove dokumente da odu u svoja mjesta prebivališta u BiH da bi bili popisani u skladu sa članom 2. Zakona o popisu, što je, kaže, i donijelo rezultate.

"Također, tražili smo potvrdu da je u potpunosti implementirana odluka Ustavnog suda BiH o pitanju dvojnog državljanstva. SSDBiH je deset godina bio angažovan na ovom pitanju i putem peticija kao i stalnim aktivnostima da se bh. građani ne isključuju iz državljanstva svoje domovine i u to smo uspjeli", naglasio je Pašić.

Jedna od značajnih aktivnosti SSD-a u proteklom periodu bio je, navodi Pašić, sastanak Glavnog odbora Saveza u Bihaću na kojem su ponudili saradnju lokalnim zajednicama, a Savez je također bio i suorganizator privrednih konferencija u Mostaru i Prijedoru.