BiH
561

Ovo su prvi zahtjevi građana Sarajeva Skupštini KS

Piše: J. H.
Današnji Plenum održao se u Domu mladih (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Današnji Plenum održao se u Domu mladih (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na drugom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva održanom u Domu mladih usvojeno je nekoliko zahtjeva koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo.

U prepunom Domu mladih u kojem je večeras bilo oko 1.000 građana Sarajeva artikulisani su najhitniji zahtjevi. Prvi od njih je hitno uspostavljanje vlade eksperata Kantona Sarajevo bez političke pripadnosti, uz konsultacije sa Plenumom građana i građanki.

Drugi zahtjev je revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom. Među zahtjevima je i trenutno ukidanje "bijelog hljeba" odnosno isplata plaća i prinadnedležnosti premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti.

Skupštini će biti upućen i zahtjev za ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupštine KS.

Građani su zatražili i uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja u Kantonu Sarajevo kao i svođenje najviše plaće obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Kantonu Sarajevu.

Jedan od zahtjeva je i reduciranje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50 posto i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.

Skupština bi trebala razmatrati i zahtjev revizije privatizacije. Naime, građani traže od Kantonalne agencije za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, uključujući Feroelektro, Holiday Inn, Sarabon, Zoru, Ključ i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja kao što su Vranica, Hidrogradnja, GP Put, Unis Pretis i druga.

Traži se uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih treći je zahtjev koji će biti poslan Skupštini KS.

Treći sastanak bit će održan sutra u Domu mladih sa početkom u 17:30 sati. Protesti ispred zgrade Predsjedništva se nastavljaju svaki dan sa početkom u 12:00 sati.

Današnji sastanak Plenuma mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.