{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva, usvojena četiri hitna zahtjeva

14.2.2014. u 17:13
211
211
Završen drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva, usvojena četiri hitna zahtjeva
211
Drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva završen je nakon nešto manje od dva sata. Amfiteatar Doma mladih bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a građani i građanke Sarajeva su iznijeli svoje zahtjeve i prijedloge koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo.
- Završen je drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva na kojem su definisani zahtjevi koji će biti upućeni prema Skupštini KS. Treći sastanak bit će održan sutra u 17:30 u Domu mladih.

- Uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih treći je zahtjev koji će biti poslan Skupštini KS.

- Hitna revizija plaća i privatizacije u KS je također zahtjev koji će biti upućen na Skupštine KS.

- Hitno uspostavljanje ekspertske Vlade KS prvi je zahtjev koji će biti upućen na Skuptšinu.

- Jedan od građana prozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka nazvavši ga najvećim besposličarem u Evropi.

- Građani traže formiranje komisije koja će pratiti rad nove vlade i ispunjavanje zahtjeva koji će biti artikulisani na Plenumu.

- Još jednom je ponovljen zahtjev da se privedeni i saslušani demonstranti ne terete za terorizam.

- Za smjenu Federalne vlade, kazali su, trebaju se svi kantoni ujediniti.

- Građani traže da uhapšeni demonstranti ne odgovaraju za ono za šta ih se tereti.

- Čuju se kritike građanima koji nisu izašli na ulice i tražili svoja prava. "Da nas je bilo ovoliko, srušili bismo Vladu FBiH", kazao je jedan od demonstranata koji već deveti dan protestuje na ulici.

- Građani su kazali da su jako razočarani sindikalnim organizacijama koje se nisu oglašavale niti im pružile podršku tokom demonstracija.

- Među prisutnima su i bivši maloljetni pripadnici Armije BiH koji traže svoja prava.

- Jedan od učesnika Plenuma pozvao je prisutne da glasaju o tome ko je za smjenu Vlade Federacije BiH. Većina je glasala za.

- Bibija Kerla, klizačica Olimpijskih igara iz 1984. godine u Sarajevu, kaže da je od prvog dana na ulici sa demonstrantima. "Želimo da skinemo ljude koji rade ono što ne bi trebalo da rade zadnjih 20 godina". kazala je Kerla.

- "Čast mi je što sam nakon 50 godina huligan i terorista", kazao je jedan od građana, inače ratni vojni invalid.

- Građani traže da se svima koji se finansiraju iz budžeta do izbora u oktobru bude plaća od 600 KM. Da se socijalnim slučajevima omogući pomoć u iznosu od 400 KM mjesečno.

- Traži se hitno uspostavljanje saradnje sa svim plenumima u Bosni i Hercegovini.

- Drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva protiče u najboljem redu. Građani još uvijek iznose pojedinačne zahjteve i prijedloge. Traži se biranje rukovodstva Plenuma koji će iznositi zahtjeve Skupštini KS.

- Građani traže hitno pokretanje postupaka protiv političara koji su se obogatili na nezakonit način.

- Plenumu prisustvuje blizu 1000 građana.

- Traži se odgovornost policije za tuču demonstranata.

- Obratili su se i članovi Plenuma TK čiji su govori ispraćeni aplauzima. Oni su izrazili podršku Plenumu Sarajeva

- Počela su čitanja zahtjeva građana.

- Zahtjevi Plenuma su: uspostavljanje ekspertske Vlade uz konsultacije sa Plenumom građana, revizija plaća i penzija funkcionera, ukidanje "bijelog hjeba", ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u KS po osnovu učešća u komisijama, svođenje najviše plaće funkcionera na nivo dvije prosjećne plate u KS, reduciranje voznog parka funkcionera za najmanje 50 posto.

Uvođenjem ovoga, kaže Hodžić, uštedit će se najmanje 30 miliona KM

- Moderator današnjeg Plenuma je Refik Hodžić, novinar, dokumentarista i aktivista iz Prijedora.

- "Kad bih rekao da mi je pripala čast da budem ovdje, bilo bi ružno. Iz prvog Plenuma smo izvukli sve ono što je dobro. Molim vas, danas ovdje govorimo samo o KS, problemima, zahtjevima prema Vladi KS. O Federaciji se može govoriti kada svi kantoni progovore. Ovdje se ne može govoriti o BiH jer je to drugi par rukava. To je samo gubljenje vremena. Molim vas, govorimo samo o kantonu u kojem živimo", kazao je Tulić i pročitao pravila Plenuma.


- Počeo je sastanak Plenuma. Na početku će se obratiti sarajevski glumac Nermin Tulić.

- Dvorana Doma mladih već je puna. Građani će iznijeti preko 500 zahtjeva tokom današnjeg sastanka.

- Sve osobe koje danas budu željele govoriti imat će za to rok od dvije minute. Prije izlaganja trebaju reći svoje ime i prezime.

- Dnevni red današnjeg plenuma ima devet tačaka. Prvo će se obratiti sarajevski glumac Nermin Tulić nakon čega će uslijediti čitnje pravila i dnevnog reda plenuma. Nakon prijave, građani će se moći obratiti prisutnima nakon čega će uslijediti glasanje o prijedlozima, narednim koracima i zakazivanje novog sastanka Plenuma.

- Na zahtjev Inicijativnog odbora Plenuma, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odobrio je da se sastanci održavaju u Domu mladih koji bi i danas trebao biti pun.

- Prvi sastanak Plenuma održao se prije nekoliko dana u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Sarajevu čije su prostorije bile male da prime sve građane koji su došli. Odlučeno je da se Plenum prekine i nastavi u većem prostoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: