{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plenum građana Sarajeva nije održan u centralnoj sali Doma mladih

F
19.3.2014. u 20:55
2
7
Plenum građana Sarajeva nije održan u centralnoj sali Doma mladih
2
Plenum građana Sarajeva nije održan u centralnoj sali Doma mladih
Foto: Arhiv/Klix.ba
Karakteristika večerašnjeg desetog plenuma građana Sarajeva je zabrana njegovog održavanja u centralnoj sali Doma mladih u Centru Skenderija, u kojoj su održani dosadašnji plenumi.
Ovog puta učesnici su se sastali u drugom, neuslovnijem prostoru Doma mladih i nisu znali odgovor na pitanje ko i zašto im je zabranio dosadašnju salu niti čija je odluka o ustupanju alternativnog prostora.

Učesnici plenuma definisali su zahtjeve Skupštini Sarajevskog kantona, uz negodovanje više učesnika što se bore i za prava studenata a nemaju podršku studentskih organizacija niti njihovo značajnije učešće na svakodnevnim protestima građana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nekolicina je "branila" studente rekavši da ni ostali građani ne učestvuju u značajnijem broju već se za njihova prava bori praktično jedna grupa ljudi.

Večerašnji zahtjevi svrstani su u dva veća poglavlja. Prvo je zahtjev za vraćanje ugleda institucijama obrazovanja i povjerenja u njih a drugo - za potpunu depolitizaciju obrazovanih institucija na svim nivoima. Jedan od zahtjeva unutar tih poglavlja je uvođenje besplatnog školovanja "od vrtića do univerziteta".

Druga plenumska radna grupa definisala je u nekoliko poglavlja zahtjeve iz oblasti kulture. Tu je na prvom mjestu zahtjev za transparetno djelovanje resornog ministarstva u Kantonu Sarajevo, a na drugom - donošenje kulturne strategije i osnivanje vijeća za kulturu i umjetnost. Reforma rada javnih ustanova iz oblasti kulture je naredno poglavlje s više zahtjeva, a sljedeća su: revizija privatizacije javnih ustanova iz oblasti kulture, status samostalih umjetnika te plan očuvanja sedam institucija kulture koje su bez statusa.

Gosti na večerašnjem plenumu bili su iz Parlamenta Italije te članovi građanskog plenuma iz Mostara.

Plenum građana Sarajeva, nezadovoljnih odnosom vlasti i uslovima života većine stanovnika Bosne i Hercegovine, održava se otkad su počeli svakodnevni protesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 7. februara.

Dosad su plenumi održavani u centralnoj sali Doma mladih Centra Skenderija, a večeras, kada im nije bio dozvoljen taj prostor, učesnici su rekli da će se boriti i za njegovo "vraćanje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: