{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su prvi zahtjevi građana Sarajeva Skupštini KS

14.2.2014. u 20:16
561
360
Ovo su prvi zahtjevi građana Sarajeva Skupštini KS
561
Ovo su prvi zahtjevi građana Sarajeva Skupštini KS
Današnji Plenum održao se u Domu mladih (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na drugom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva održanom u Domu mladih usvojeno je nekoliko zahtjeva koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo.
U prepunom Domu mladih u kojem je večeras bilo oko 1.000 građana Sarajeva artikulisani su najhitniji zahtjevi. Prvi od njih je hitno uspostavljanje vlade eksperata Kantona Sarajevo bez političke pripadnosti, uz konsultacije sa Plenumom građana i građanki.

Drugi zahtjev je revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom. Među zahtjevima je i trenutno ukidanje "bijelog hljeba" odnosno isplata plaća i prinadnedležnosti premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti.

Skupštini će biti upućen i zahtjev za ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupštine KS.

Građani su zatražili i uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja u Kantonu Sarajevo kao i svođenje najviše plaće obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Kantonu Sarajevu.

Jedan od zahtjeva je i reduciranje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50 posto i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.

Skupština bi trebala razmatrati i zahtjev revizije privatizacije. Naime, građani traže od Kantonalne agencije za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, uključujući Feroelektro, Holiday Inn, Sarabon, Zoru, Ključ i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja kao što su Vranica, Hidrogradnja, GP Put, Unis Pretis i druga.

Traži se uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih treći je zahtjev koji će biti poslan Skupštini KS.

Treći sastanak bit će održan sutra u Domu mladih sa početkom u 17:30 sati. Protesti ispred zgrade Predsjedništva se nastavljaju svaki dan sa početkom u 12:00 sati.

Današnji sastanak Plenuma mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: