Udruženje 'Akcija građana'
0

Otvoreno pismo Mehmediću i Behmenu

FENA
Udruženje “Akcija građana“ uputilo je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Sarajeva Besimu Mehmediću i Aliji Behmenu u kojem se navodi da je jedno krupno pitanje ostalo neriješeno – kako ćemo preživjeti „blagodeti života u Gradu Sarajevu“ dok se ne pooštri kaznena politika i dok se ne izgrade nepostojeći zatvori i kaznionice? U pismu ih mole da na sljedeću sjednicu Vlade Kantona Sarajevo i sjednicu Gradskog vijeća iznesu prijedloge za koje smatraju da će dati rezultate.

Udruženje „Akcija građana“ predlaže da se privremeno (do pooštravanja kaznene politike i izgradnje novih zatvora i kaznionica raznih tipova) izda odobrenje roditeljima i punoljetnim građanima Sarajeva da mogu koristiti oružje koje su im odobrili zvanični organi u slučajevima samoodbrane kada kriminalac ugrožava živote ljudi, živote njihove djece ili ugrožava njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Također, predlažu da Vlada Kantona Sarajevo privremeno odobri građanima Sarajeva upotrebu sile protiv vozača koji divljaju ulicama i koji bez ikakvog zazora izazivaju pogibeljnu opasnost za druge vozače i pješake.

Jedan od prijedloga je i da se aktivira Civilna zaštita u smislu organizovanja večernjih i noćnih dežura po mjesnim zajednicama, s odobrenjem upotrebe sile prema kriminalcima i dilerima droge odmah prilikom hvatanja.

“Poštovana gospodo, dužni ste po Ustavu izjednačiti prava građana u Kantonu Sarajevo. Ne može Kanton Sarajevo nekome biti 'divlji zapad' za iživljavanje, a nekome grobnica!? Ako nas niste u mogućnosti zaštititi, dužnost Vam je da nam odobrite legalnu opciju samozaštite, da možemo slobodno upotrijebiti silu protiv mafije i kriminala svih oblika koji se razmnožio usljed neučinkovitosti državnog aparata“, navodi se u otvorenom pismu.

Molimo Vas, dodaje se, da razumijete roditelje koji sa zebnjom iščekuju svoje dijete poslije večernjeg izlaska.

„Građani i roditelji od Vas očekuju da se zaustavi sadašnja anarhija uličnog kriminala i da se uz vašu pomoć, prije svega uz pomoć i legalne odluke Kantona Sarajeva, pređe u fazu organizovane samozaštite“, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.