BiH
0

Općina zbrinjava opasni otpadni materijal iz kruga preduzeća Zrak

Klix.ba
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo osiguralo je 1.193.495 KM za 28 projekata iz oblasti zaštite okoliša, među kojima je i projekat Općine Novi Grad, a koji se odnosi na zbrinjavanje opasnog otpada iz kruga preduzeća Zrak.

Radi se o bespovratnim sredstvima Kantona Sarajevo doznačenim iz Federalnog fonda za zaštitu okoliša.

Tim povodom u zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je upriličeno potpisivanje ugovora između korisnika sredstava i resornog ministra Zlatka Petrovića.

Ugovor o dodjeli sredstava potpisao je i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a odobrena finansijska sredstva u iznosu od 49.250 konvertibilnih maraka bit će iskorištena za sufinansiranje projekta zbrinjavanja opasnog otpada iz preduzeća Zrak d.d.Sarajevo.

Iz tog prostora Općina Novi Grad će ukloniti oko 10. 500 kilograma raznih vrsta opasnog otpadnog materijala, kao što su otpadne hemikalije i cijanidne soli, koje nisu na adekvatan način zbrinute, te ih je potrebno trajno i prema propisma zbrinuti. Realizacija projekta čišćenja otpadnog materijala iz kruga preduzeća Zrak vrši se prvi put nakon rata, a poznato je da je ovo preduzeće radilo i tokom ratnog perioda.

Kako je istaknuto tokom potpisivanja ugovora, postupak odabira korisnika trajao je četiri mjeseca, a projekti kojima su odobrena finansijska sredstva odnose se na zaštitu zraka, upravljanje otpadom, zaštitu prirode te na programe, projekte i druge aktivnosti naučno-istraživačkih organizacija, visokoškolskih institucija i nevladinih organizacija.

Ministar Petrović je istakao da je potpisivanje ugovora jedan korak, te da slijedi realizacija ideja, nadzor nad provođenjem i podnošenje izvještaja.

"Sredstva koja prikuplja Federalni fond i dostavlja Kantonu najvećim dijelom potiču od naknada pri registraciji motornih vozila s područja KS-a i nastojali smo da se sredstva utroše za projekte od javnog i općeg interesa za sve građane", rekao je Petrović.

Za zaštitu zraka osigurano je 438.657 KM, za upravljanje otpadom 407.250 KM, za zaštitu prirode 170.190 KM, dok je za programe, projekte i druge aktivnosti naučno-istraživačkih organizacija, visokoškolskih institucija i nevladinih organizacija osigurano 177.397 KM.

Petrović je kazao da je raspodjela sredstava bila dostupna svim pravnim subjektima i fizičkim osobama, te je napomenuo da se na ovaj način potiču i investiranje i zapošljavanje kadrova, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad.