BiH
0

Općina Novi Grad Sarajevo stipendira uspješne sportiste

Klix.ba
Pored redovnog stipendiranja uspješnih učenika i studenata, Općina Novi Grad Sarajevo ove će godine stipendirati i uspješne sportiste.

Tim povodom u zgradi Općine potpisani su ugovori za stipendiranje učenika i studenata s područja općine Novi Grad, koji su u školskoj 2015/16 godini ostvarili vrhunske rezultate u sportu.

Za tu namjenu iz Općinskog budžeta izdvojeno je 25.000 konvertibilnih maraka, a ugovore su potpisala 24 sportista, koji će dobiti po 800 KM na godišnjem nivou. Tom prilikom Tajib Delalić, vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport čestitao je prisutnima na postignutom uspjehu i poželio im sreću u budućem radu.

Delalić je kazao da je utvrđivanje rang liste kandidata vršeno na osnovu ostvarenih aktuelnih rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na državnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima priznatim od svjetskih i evropskih federacija.

"Stipendiju će dobiti 24 istaknuta sportista - učenika i studenta. Osam stipendista je iz osnovnih, devet iz srednjih škola, a sedam su studenti. Najniži rang bodovanja nosilo je državno prvenstvo, a najviši Olimpijske igre. Želim vam da se i u budućnosti uspješno bavite sportom, i da državu BiH, Općinu Novi Grad i Sarajevo predstavljate u najboljem svjetlu. Da i dalje donosite odličja koja će biti satisfakcija za nas u općini Novi Grad", istakao je Delalić, dodajući da će Općina Novi Grad i u narednom periodu izdvajati finansijska sredstva i pomagati istaknute sportiste sa područja naše općine.

Ilma Kazazić, prva bosanskohercegovačka paraolimpijka u alpskom skijanju, koja je nedavno u Rinu u Austriji osvojila prvo mjesto za juniore, dok je u konkurenciji seniora zauzela treće mjesto, jedna je od stipendista Općine Novi Grad.

Ovom prilikom Ilma je kazala da joj mnogo znači velika podrška koju joj ova lokalna zajednica kontinuirano pruža.

"Meni svaka pomoć puno znači i to mi daje motiv da se dalje nastavim truditi i da predstavljam BiH u što boljem svjetlu. Hvala Općini Novi Grad za svu dosadašnju podršku", rekla je Ilma.

Stipendiju je dobio i sedamnaestogodišnji Dženan Kišić, mladi i uspješni fudbaler. Novac od stipendije će, kaže usmjeriti u kupovinu nove sportske opreme i u dalje napredovanje u ovoj vrsti sporta.

Od svoje šeste godine treniram nogomet i to je moja velika ljubav, ali da bi se aktivno bavili ovim sportom to zahtjeva dosta truda i odricanja. Stoga je dobro došao svaki novčani podsticaj“, istakao je ovaj mladi i uspješni sportista.