BiH
135

Općina Novi Grad će uskoro dobiti atletsku stazu

Klix.ba
Sastavni dio Centra za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko, koji će građanima biti na raspolaganju od 21. septembra, kada je planirano njegovo otvorenje je atletska staza izgrađena prema propisima Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Riječ je o prvoj stazi ovakve vrste u ovoj općini koja je namijenjena za razvoj sportskih vještina. Sportisti, atletičari i rekreativci novogradskih naselja, kao i ostalih sarajevskih naselja, moći će uživati u treninzima na četiri takmičarske trake, te šest traka u pravcu na 100 metara.

Ukupna dužina staze, na kojoj je postavljena sintetički elastična obloga – tartan je 400 metara, dok njena površina iznosi 2.400 metara kvadratnih. Obilježena je po propisima Međunarodne atletske federacije (IAAF ) za traku na 100, 200, 400, 800 i 1.500 metara, kao i trku sa preponama na 110 metara.

Staza je projektovana i građena uporedo sa stadionom koji se nalazi unutar atletske staze, na površini od 6.324 kvadratna metara.

Važno je napomenuti da je ovo prvi i jedini teren sa umjetnom travom, a kako bi se mogli koristiti i u večernjim terminima, postavljeni su i reflektori za osvjetljenje kompletnog terena.

Trener i predsjednik Atletskog kluba Novi Grad Elmir Ćerimagić izrazio je zadovoljstvo jednim ovakvim projektom, ističući da očekuje da će ovaj prostor, koji može ponuditi najbolje moguće uslove za treniranje i rekreativno opuštanje tokom cijele godine, iznjedriti nove bisere sporta poput Amela Tuke ili Edina Džeke, koji su najveći sportski uzori mlađih naraštaja.

Naglasio je da je Atletski kub Novi Grad osnovan s ciljem, da prije svega okupi djecu i omladinu koji imaju fizičke predispozicije i volju da sistematskim vježbama postižu što bolje sportske rezultate u odgovarajućim atletskim disciplinama.

Dodao je da je atletska staza u Centru Safet Zajko odlično mjesto za treniranje, prvenstveno zbog lokacije na kojoj se nalazi, ne tako daleko od grada, a opet u zelenilu i prirodi koja daje potpuni ambijent u kojem se može trenirati.

"Do sada nije bilo mogućnosti da djeca treniraju u općini Novi Grad Sarajevo. Mnogim trenerima je bila želja da pridobiju talente sa ovog prostora. To nisu uspjevali zato što su bili udaljeni sa atletskim poligonima. Ovo nam je prilika da pridobijemo te talentovane dječake i djevojčice, kojih ima puno na području ove općine, što se pokazalo kroz školska takmičenja, odnosno na kantonalnom takmičenju za atletičare", kazao je Ćerimagić.