BiH
21

Opći izbori: Ko su kandidati za Predsjedništvo BiH

Piše: E. G.
Politički subjekti do 14. jula moraju podnijeti kandidatske liste za predstojeće opće izbore u BiH. Do danas ih još niko nije podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a i na prethodnim izborima su to obično činili posljednjih dana pred istek roka.

Ono što je za sada poznato je to da će iz reda bošnjačkog naroda kandidati za člana Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović, nezavisni kandidati Mustafa Cerić, Adil Žigić, Mirsad Kebo i Halil Tuzlić.

Socijaldemokratska partije BiH (SDP) će u narednih nekoliko dana donijeti odluku o kandidatu ili kandidatkinji za člana Predsjedništva. U SDP-u još uvijek nisu saopćili hoće li imati kandidata za bošnjačkog ili hrvatskog člana, a među potencijalnim kandidatima su se spominjali Nermin Nikšić, Lidija Korać i Denis Bećirović te još neki, poput Ante Domazeta. Kandidat ili kandidatkinja za člana Predsjedništva iz SDP-a već se nalazi na nekoj od listi za parlamente, ali će i to naknadno biti korigovano nakon što SDP donese konačnu odluku o kandidatu.

U Stranci za BiH su, kako je poznato od ranije, najavili da će i oni imati svog kandidata za Predsjedništvo, a kako je Klix.ba ranije objavio, to bi mogla biti sadašnja zastupnica u Zastupničkom domu BiH Azra Hadžiahmetović. Savez za bolju budućnost (SBB) će također imati kandidata za Predsjedništvo, a ko će to biti, kao i to ko su kandidati stranke na listama za različite nivoe vlasti, bit će vjerovatno poznato tokom ove sedmice.

Kada je u pitanju kandidat za srpskog člana Predsjedništva, najavljeno je kako će koalicija koju čine Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS) i vodeća partija u RS-u Savez nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik imati zajedničkog kandidata. Kako je ranije najavljeno, a sutra bi trebalo biti potvrđeno, kandidat ove koalicije bi mogao biti Petar Đokić, aktuelni ministar za boračka pitanja u Vladi RS-a i predsjednik SP-a, dok će se Milorad Dodik ponovo kandidirati za predsjednika tog bh. entiteta.

Opozicioni blok u RS-u, Savez za promjene, još nije ponudio kandidata za Predsjedništvo BiH. Partija demokratskog progresa, odnosno Mladen Ivanić, insistria da to bude on te ukoliko se Srpska demokratska stranka (SDS) i Narodni depokratski pokret (NDP) Dragana Čavića s tim ne slože, mogao bi napustiti koaliciju. SDS-ov kandidat za predsjednika RS-a će vjerovatno biti Ognjen Tadić te će u tom slučaju predsjednik SDS Mleden Bosić biti kandidat za premijera vlade RS-a, u zavisnosti od izbornih rezultata. Predsjednik NDP-a Čavića interesira pozicije predsjednika Narodne skupštine RS-a. Međutim, ovo su samo trenutne pretpostavke, a konačni dogovor bi trebao biti ubrzo saopćen.

Stranke pravedne politike je danas donijela odluku da kandiduje Dragomira Jovičića za predsjednika Republike Srpske i Gorana Zmijanjca za člana Predsjedništva BiH iz RS.

Koalicija Domovina, kao i SDP, će također imati kandidate za predsjednika/potpredsjednika RS-a. Već je poznato da će SDA, odnosno Domovina, kandidirati Ramiza Salkića na tu funkciju iz reda Bošnjaka, a DF bi trebala ponuditi kandidata iz reda Hrvata.

Martin Raguž je već potvrdio kandidatruru za hravatskog člana Predsjedništva BiH, a očekuje se da će mu "na crtu" Dragan Čović, kandidat HDZ-a, odnosno nekolicine stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor. Na danas održanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a načelno je dogovoren koncept rada u narednih nekoliko dana, kandidatske liste moraju biti gotove do četvrtka, a iduća sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH dogovorena je za petak, kada će se potvrditi konačne liste za sve razine vlasti, i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Kandidata za Predsjedništvo BiH, iz reda hrvatskog naroda, će imati i Demokratska fronta-Željko Komšić, ali još uvijek nije saopćeno ko će to biti. Spominjalo se čak i ime Damira Marjanovića, bivšeg ministra obrazovanja u Vladi KS, a tu je i Stranka pravde i povjerenja aktuelnog predsjednika FBiH Živka Budimira.

Kandidate za Predsjedništvo će ponuditi još i Stranka dijaspore, BPS-Sefer Halilović, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca, pravde i morala...