{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azra Hadžiahmetović moguća kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH

5.7.2014. u 13:05
70
53
Azra Hadžiahmetović moguća kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH
70
Azra Hadžiahmetović moguća kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH
Azra Hadžiahmetović (Foto: Klix.ba)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu bi na oktobarskim izborima kao kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH mogla ponuditi, kako saznajemo, Azru Hadžiahmetović, sadašnju državnu zastupnicu i profesoricu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Salem Halilović, generalni sekretar stranke, za Klix.ba je kazao kako o imenima na listama još ne može govoriti te da će odluku o tome ubrzo donijeti, odnosno potvrditi organi stranke.

"Na terenu se radi, sve ide svojim tokom, ali ćemo sjednicu Predsjedništva SBiH-a imati 12. jula te će na njoj biti definisano sve vezano za nosioce listi za različite nivoe vlasti. Mi smo zadovoljni procesom kandidiranja u kantonima i regijama. U RS-u smo, kao što je poznato dio koalicije 'Domovina' i ponudit ćemo svoje kandidate, a što se tiče Federacije konkurencija je dosta velika, a posebno nas raduje da na listama za kantonalne skupštine imamo mnogo novih imena i iznenađujuće mnogo mladih ljudi će biti", kazao je Halilović.

On je dodao kako još nije odlučeno ko će biti kandidat za Predsjedništvo BiH, ali da će i to biti uskoro poznato.

Kako saznajemo kandidatkinja o kojoj se razgovaralo unutar kadrovske strukture SBiH-a, a vezano za Predsjedništvo BiH, je Azra Hadžiahmetović. Profesorica Hadžiahmetović je dugogodišnja zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, doktorirala je ekonomske nauke, aktivno govori engleski i francuski jezik.

Jedna je od osnivača Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Među značajnije funkcije koje je obavljala ubraja se period kada je bila ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Na tu funkciju je izabrana 2001. godine. U to vrijeme je obavljala i funkciju guvernera BiH u Svjetskoj banci u Washingtonu. Dobitnica je brojnih priznanja za rad u oblasti ekonomije, te je još kao studentica odlikovana najvišim priznanjima Univerziteta u Sarajevu.

Ukoliko SBiH-ova kandidatkinja za Predsjedništvo bude Hadžiahmetović, to će biti druga stranka u BiH koja je kandidirala ženu za ovu funkciju. Prije toga HDZ BiH je kandidirao Borjanu Krišto.

Kada je u pitanju lista ove stranka za sada, kako saznajemo, izvjesno je da će Amer Jerlagić, predsjednik SBiH-a, biti nosilac liste iz sarajevske izborne jedinice za Parlament BiH.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: