BiH
70

Azra Hadžiahmetović moguća kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH

Piše: E. Gorinjac
Azra Hadžiahmetović (Foto: Klix.ba)
Azra Hadžiahmetović (Foto: Klix.ba)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu bi na oktobarskim izborima kao kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH mogla ponuditi, kako saznajemo, Azru Hadžiahmetović, sadašnju državnu zastupnicu i profesoricu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Salem Halilović, generalni sekretar stranke, za Klix.ba je kazao kako o imenima na listama još ne može govoriti te da će odluku o tome ubrzo donijeti, odnosno potvrditi organi stranke.

"Na terenu se radi, sve ide svojim tokom, ali ćemo sjednicu Predsjedništva SBiH-a imati 12. jula te će na njoj biti definisano sve vezano za nosioce listi za različite nivoe vlasti. Mi smo zadovoljni procesom kandidiranja u kantonima i regijama. U RS-u smo, kao što je poznato dio koalicije 'Domovina' i ponudit ćemo svoje kandidate, a što se tiče Federacije konkurencija je dosta velika, a posebno nas raduje da na listama za kantonalne skupštine imamo mnogo novih imena i iznenađujuće mnogo mladih ljudi će biti", kazao je Halilović.

On je dodao kako još nije odlučeno ko će biti kandidat za Predsjedništvo BiH, ali da će i to biti uskoro poznato.

Kako saznajemo kandidatkinja o kojoj se razgovaralo unutar kadrovske strukture SBiH-a, a vezano za Predsjedništvo BiH, je Azra Hadžiahmetović. Profesorica Hadžiahmetović je dugogodišnja zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, doktorirala je ekonomske nauke, aktivno govori engleski i francuski jezik.

Jedna je od osnivača Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Među značajnije funkcije koje je obavljala ubraja se period kada je bila ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Na tu funkciju je izabrana 2001. godine. U to vrijeme je obavljala i funkciju guvernera BiH u Svjetskoj banci u Washingtonu. Dobitnica je brojnih priznanja za rad u oblasti ekonomije, te je još kao studentica odlikovana najvišim priznanjima Univerziteta u Sarajevu.

Ukoliko SBiH-ova kandidatkinja za Predsjedništvo bude Hadžiahmetović, to će biti druga stranka u BiH koja je kandidirala ženu za ovu funkciju. Prije toga HDZ BiH je kandidirao Borjanu Krišto.

Kada je u pitanju lista ove stranka za sada, kako saznajemo, izvjesno je da će Amer Jerlagić, predsjednik SBiH-a, biti nosilac liste iz sarajevske izborne jedinice za Parlament BiH.