BiH
46

Anto Domazet među kandidatima: SDP, ipak, u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

Klix.ba
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Denis Bećirović definitivno odustao od kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, vjerojatno bojeći se poraza u srazu s kandidatom Stranke demokratske akcije (SDA), Bakirom Izetbegovićem, nezavisnim kandidatom dr. Mustafom Cerićem i moguće dr. Azrom Hadžiahmetović, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je sve bliža opciji da ponovo kandidira hrvatskog člana Predsjedništva BiH, saznaje Klix.ba iz izvora bliskih toj stranci.

Naime, poslije Bećirevićevog odbijanja, što je mnoge u SDP-u, saznajemo, neugodno iznenadilo budući se ta kandidatura duže vrijeme pripremala, stranka Zlatka Lagumdžije se našla u pomalo nezgodnoj situaciji. No, odlučni su u ocjeni da bi odustajanje od kandidature za Predsjedništvo BiH bio loš potez.

Ukoliko se u međuvremenu nešto ne promijeni, gotovo je izvjesno da će SDP odustati od namjere da, poslije osam godina, ponovo ima kandidata iz bošnjačkog naroda, te je posve moguće da uđu u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, slično na izborima 2006. i 2010. godine, kada njihov kandidat bio Željko Komšić.

Osim poslovnog direktora SDP-a, Lidije Korać, u ozbiljnim kombinacijama za kandidata za člana Predsjedništva BiH je dr. Anto Domazet, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši ministar trezora institucija BiH. Domazet je član Glavnog odbora SDP-a. Inače, profesor Domazet je i poslije prošlih izbora spominjan kao mogući kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je postizborna kombinatorika to onemogućila.

Kako Klix.ba saznaje, konačna odluka o kandidatu SDP-a bit će donesena u srijedu. U međuvremenu se sa potencijalnim kandidatima razgovara. U SDP-u, ipak, prenose izvori, ne isključuju mogućnost izmjena i u pogledu ove mogućnosti.

Zasad nema zvaničnih informacija iz te stranke.

Kandidatske liste SDP-a imaju ukupno 593 kandidata, a od tog broja 356 kandidata su Bošnjaci, 104 su kandidata iz reda hrvatskog naroda, 88 kandidat iz reda srpskog naroda, dok 44 kandidata dolaze iz reda Ostalih. Na listama se nalazi 343 muškarca, 251 žene i 199 mladih osoba.