Evropska komisija
0

Olli Rehn donosi poruku ohrabrenja

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn održaće u petak, 25. jula, na otvorenoj sjednici u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu važan govor u kome će prenijeti poruku ohrabrenja za nastavak reformi kako bi BiH dostigla i ispunila najvažnije ciljeve na ovoj etapi puta koji vodi integraciji u Evropu, izjavila je Srni portparol evropskog komesara Kristina Nađ.

"Jedna od najvažnijih poruka odnosiće se na potrebu ispunjenja konkretnih uslova kako bi Evropska komisija mogla preporučiti BiH za bezvizni režim putovanja u zemlje šengena", dodala je Kristina Nađ.

Prema njenim riječima, druga važna tema biće uslovi i ciljevi koje treba ispuniti prije zatvaranja Kancelarije  visokog predstavnika. 

"Konačno, komesar Rehn će naglasiti potrebu da BiH postane znatno efikasnija i funkcionalnija država nego što je sada", rekla je Kristina Nađ.

Olli Rehn posjetiće BiH u sklopu svoje šire posjete regionu, koja počinje u četvrtak posjetom Skoplju.

Diplomatski krugovi u Briselu kažu da će Olli Rehn  prije ljetne pauze na putu po regionu nastojati da  uvjeri vlasti i javnost ovih država da nisu pale u zaborav. 

Uticajni Financial Times, Washington Post i Reuters donijeli su analize da bi kandidatura i vrlo brz napredak Islanda mogao demotivisati i baciti u drugi plan države zapadnog Balkana.
Olli Rehn u Sarajevu će se susreti sa predsjedavajućim  Vijeća ministara Nikolom Špirićem, ministrom finansija i trezora Draganom Vrankićem, ministrom sigurnosti Tarikom Sadovićem, ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem, te sa premijerima Republike Srpske Miloradom Dodikom i Federacije BiH  Mustafom Mujezinovićem.