BiH
0

OHR: Potrebna hitna ratifikacija CEFTA-e

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) pozvao je poslanike Predstavničkog doma državnog parlamenta da sutra daju saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA), jer bi svako odlaganje ratifikacije umanjilo kredibilitet BiH kao međunarodnog trgovinskog partnera.

Kako je danas izjavio glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić na pres-konferenciji u Sarajevu, BiH je pokazala svoju opredijeljenost za ekonomski razvoj i regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi, kada je u decembru 2006. godine potpisala ovaj sporazum.

"Sada Parlament mora ispoštovati ovu obavezu i ratificirati sporazum", istaknuo je Milišić.

Upozorio je da će u suprotnom BiH ostati po strani 28. septembra kada će u Ohridu biti održan prvi ministarski sastanak zajedničkog komiteta CEFTA-e.

U OHR-u smatraju također da poljoprivredni proizvođači u BiH zaslužuju više pažnje od vlada i parlamenata, ali odlaganje ratifikacije ovog sporazuma im neće pomoći da ojačaju svoju konkurentnost.

"Prvi konkretan korak da se pomogne poljoprivrednicima je usvajanje zakona o poljoprivredi koji je trenutno u Parlamentu", kazao je Milišić.

On ističe da će CEFTA između ostalog ojačati trgovinu, privući investicije, pojednostaviti trgovinu između zemlja regiona i dati svojim članicama jasan okvir za razvoj domaće industrije.