Nije zakazan datum
65

Krug 99 planira održati miting "Za suverenu BiH": Žele da ima državotvorni, a ne stranački karakter

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na inicijativu i poziv Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu bi trebao biti održan miting "Za suverenu BiH", ali se u ovom trenutku odustalo od prvobitno planiranog datuma - 9. maj te je događaj prolongiran do daljnjeg.

Iz Kruga 99 su kazali kako su poslali poziv svim političkim subjektima i nevladinim organizacijama za održavanje javne manifestacije iskazivanja političke volje građana BiH, ali i učešću u Odboru za organizaciju skupa.

"Jučer je održan prvi konstituirajući sastanak Odbora za organizaciju skupa. Pozivu su se odazvali predstavnici većine državotvornih političkih stranaka i jedan broj nevladinih organizacija koje su i konstituirale Odbor. Zaključeno je da poziv ostaje otvoren za pristupanje i onih organizacija koje zbog kratkog roka nisu eventualno iskazale svoj interes za učešće", navedeno je.

S obzirom na to da je Odbor već konstituisan, odlučili su da skup ne održavaju 9. maja, nego da prvo prate političku situaciju, a zatim zakažu miting u narednom periodu.

"Odbor je zaključio da je preuranjen inicijalni prijedlog za održavanje skupa 9. maja 2024. godine, te je odlučio da se sa najvećom pažnjom prate politički procesi i predstojeći događaji i konačno utvrdi datum, mjesto i vrijeme održavanja skupa. Odlučeno je da se skup održi u formatu javnog mitinga građana pod radnim naslovom 'Za suverenu BiH!'", navedeno je.

Naglašena je sva ozbiljnost ukupne situacije za poziciju države i mira u Bosni i Hercegovini.

"Odlučeno je da miting treba da ima državotvorni karakter, bez usko stranačkih pristupa. Miting treba da odražava jedinstvo na platformi temeljnih vrijednosti i ključnih zalaganja za mir i demokratske perspektive evropske BiH. Odbor je preuzeo obavezu da odmah pristupi operativnim organizacionim pripremama i formiranju pomoćnih tijela. U pripremi je nacrt Proglasa, koji će biti konačno definisan na samom mitingu", saopćili su iz Kruga 99.

Za koordinatora aktivnosti organizacionog Odbora izabran je Adil Kulenović.