Komentari (135)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Rece jednom pametan covjek: Kome ba mi da se pravdamo, nek se oni nama pravdaju !
Neka oni donesu spisak ubica. Jos niko nije odgovarao za ubijenu djecu.
mi se trebamo sami sebi pravdat ne njima
Ja sam dijete koje je prezivjelo opsadu i kojoj je drugarica ubijena snajperom. Ne mrzim nijedan narod nego pojedince koji su to pocinili. I zelim da se zna tacan broj, jer ijedno tek onako dodatno dijete vrijedja stvarno zrtve. Zasto? Jer za to nema potrebe. Svakako je tragedija.
Ja sam dijete koje je prezivjelo opsadu. Vodecim granatom raznesena je kuca i dijete (moj drug koji je tada imao 10 godina) koje se igralo ispred kuce. Gledala sam kako mu crijeva vise iz utrobe dok ga je komsija - doktor pokusavao izvuci. Mrzim pojedince koji su cinili zlocine a prezirem srpski narod. Smatram da su mentalno bolesna nacija, sa nikakvim vrijednostima. Vjerujem da su spremni da isto naprave i to ocekujem, sigurno u narednih 20ak godina.
U obicnoj komunikaciji sa njima (koja je neizbjezna zbog posla) ne krijem svoj prezir prema onome sto su cinili jer ih smatram jednako odgovornim zbog politike koju neprestano vode. I tako misle. Ne kriju ni oni svoj stid kad trebaju da pogledaju u oci. Kazu mrznja je bolest… A zatvaranje ociju pred historijom je glupost. Ja cu biti bolesna u svojoj mrznji prema njima. Poznajem izuzetke koji su tu samo da potvrde pravilo. U pravilu nas zele ispod zemlje.
Sve je OK, istraživanja traju godinama, ali da se za 30 godina, uz sve savremene metodologije i milione utrošene u raznorazne institute i eksperte, ne može ustanoviti tako značajan podatak, to samo govori o nama. I šta smo saznali iz ovog članka? Pa saznali smo da se ništa ne zna i da se, po svoj prilici, nikad neće ni saznati. Sramota me pred tom djecom koja izginuše. Aferim instituti.
laprdate samo. objavite spisak.
Zasto ne postoji muzej ubijene djece, ne samo djece, omladine sa dokumentima i slikama,
Institutu bi trebalo dati veca sredstva i zahtijevati da se odradi potpuna istraga u saradnji s drugim institucijama. Sve se moze kad se hoce i kad se ima dovoljno sredstava. Istovremeno i da se vrsi istraga ko je tu djecu ubijao i da se ti monstrumi izvedu pred lice pravde!
Jel neko skontao kako se glupi bosnjo vjecito nekome pravda za nesto, znaci vjecito smo u defanzivi, to je taktika, mi i ne stignemo da nekog za nesto ganjamo i optuzujemo jer se uvijek branimo
Kad ne radiš po pravilima službe, normalno je da ćeš doći u tu situaciju. Da se radilo kako treba, po naučnim standardima, danas niko ne bi dovodio u pitanju. Sami smo krivi. Kad uradimo sve kako treba, onda ćemo imati priliku da mi ganjamo i propitujemo. Ne kažeš se dzaba da prvo pometes ispred svog praga.
@Mrius stvar je sto ne vidim da se s druge strane iko pravda niti pokusava da nesto dokaze nego se bahati i nasladjuje a postoje presude koje bi ih trebale poklopiti za sva vremena, samo mi nesto uvijek dokazujemo, jel nas pobijeno 6 ili 7 hiljada lupam, izgledamo smijesni, barem bi meni bili smijesni da gledam "sa druge strane"
U ovoj zemlji neće bit napretka dok se ne promijeni vlast i pokvarenu zamijeni poštena a vladajuću oligarhiju (i sve naše oligarhe) zamijeni demokratija i rad za opće dobro i dobrobit svih građana naše BiH.
Mislim da je spomenuta knjiga Instituta trebala sačekati kompletiranje i navode imena svih dječjih žrtava (navode kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo te Dječja kirurgija, a koji se spominju u ovom članku) kao i spomenik u parku.
I šta me zaključak,da opet ne znamo istinitosti broja . Jedina istina je da su oni sa brda većinom bili nemilosrdni i bezosećajne ubice..
Ovo je totalni monstruozni projekat koji je napravljen od SANU. Podsjeća me na priču nacističkoj propagandi u Njemačkoj kad se jevreji broje u desetinama. Pa 10 mrtvih je u stvari jedan jevrej pa nije ubijeno 6 miliona već nekih 600 000. Sličnu propagandu koristi Izrael kad kaže kako 120 000 ubijenih palestinaca već nekoliko hiljada. Srebrenica broj žrtava sa 8000 palo je u Srbiji na 2000 i to krvoloka- kao opravdanje genocida
I sta kaze Institut, koji je ocekivani broj na kraju? Koja je standardna devijacija?
Ma kome se moramo pravdati i otvarati rane?!Srpska taktika revizije rata uključuje je i ovu bolnu ranu..Da,ubijeno je 1601 dijete i nema daljnjih diskusija!!!
Ukratko...nisu ništa uradili da se ovaj broj iz zdravstvenih ustanova poklopi sa drugom dokumentacijom. Pa da su zaredali po Koševu,Lavu,Barama,Buća i Boljakovom potoku i ostalim grobljima i zaveli sve od 75 godišta i koji su poginuli 92e pa nadalje,valjda bi za 27 godina to završili
Puhalo, reci sta se desilo 92 u Kalinoviku. Čekamo....
gadi mi se i narod i država i vlast u koja nema obični podatak o barem utvrđenom broju ubijene djece od četničkih granata i snajpera. a mi znamo kako je bilo gledati umiranje te djece, a bilo je tako da bi bez ikakve dileme bilo bolje odmah umrijeti nego to opet doživjeti.