Uvijek postoji način
121

Za Aleksandra Vučića i njegove tabloide ne postoji poraz jer i poraz je pobjeda!

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Za Aleksandra Vučića i tabloide koje kontroliše u Srbiji ne postoji poraz. Tako je i jučer, poslije usvajanja Rezolucije o Srebrenici, proglašena pobjeda, doduše samo moralna.
"Večernje novosti " su jutros u štampanom izdanju dale naslov 'Poraz Zapada', a Srpski Telegraf kaže da je u pitanju "velika moralna pobjeda", ali i da je svijet "stao uz Srbiju". Ništa drugačije nije izvještavao ni Kurir koji je donio veliki naslov "moralna pobjeda", a Alo piše da je ovo bila "blamčina" aludirajući vjerovatno na broj suzdržanih zemalja.

Kažu da "više od pola zemalja članica UN-a nije glasalo za Rezoluciju". Koristeći slične spinove pokušavaju utjecati na srbijansku javnost i nametnuti im da je Aleksandar Vučić ostvario pobjedu u New Yorku.

Svi njihovi spinovi i tumačenja su nemoćni pred jednom istinom - Rezolucija je usvojena! Ona je već danas uvrštena u kalendar redovnih aktivnosti Ujedinjenih nacija, obilježavat će se širom svijeta, a uskoro će se u brojnim zemljama i učiti o tome. Protiv toga bilo je svega 19 zemalja cijelog svijeta.

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne remeti činjenica da je Rezolucija usvojena, pa se i dalje predstavlja pobjednikom. Zahvaljuje se redom svim zemljama koje su podržale Srbiju, a za onih 84 koje su glasale 'za' kaže da se to toga došlo "pritiscima i prijetnjama". To je rečenica kojom bi se mogao opravdati i da su sve zemlje svijeta glasale za.

Bez obzira na to glasanje, Vučić je sedmicama prije Skupštine spremio priču da proglasi pobjedu. Napravio je prigodan teren na kojem, šta god uradi, ispada pobjednik. Svi koji su pažljivo pratili njegove medijske nastupe pred Skupštinu mogli su primijetiti kako je i prije sjednice napravljena situacija u kojoj je Vučić pobjednik pred glasačkim tijelom jer je stvorio toliko nemoguću situaciju da se uradi bilo šta u New Yorku da je i milimetar pomaka zapravo - pobjeda.

Sam njegov odlazak u New York, tri dana pred sjednicu, predstavljen je kao pobjeda glasačkom tijelu. U jednom trenutku kaže da su "oni", vjerovatno aludirajući na neki Zapad, ga savjetovali da prihvati amandmane Crne Gore, izađe pred javnost i ima izgovor pred glasačima jer u amandmanima piše da Srbi nisu genocidan narod. Ipak, kaže da oni nisu očekivali da će on to odbiti i da će se odlučiti za teži put. Dakle, on je već "pobjednik" jer je to odbio i došao se "boriti za svoj narod".

Pred sjednicu je rekao i to da je njemu najvažnije da se srpski narod ujedinio "kao nikada ranije" i da mu "nikad nije bilo teže", ali da se "nikad nije osjećao ponosniji". Dakle - pobjeda!

Na kraju krajeva, Vučić je "pobjednik" i samom činjenicom da je ogrnuo srbijansku zastavu tokom sjednice i rekao obezbjeđenju "da vidim junaka koji će da mi je skine". Pošto mu je niko nije skinuo - pobjeda!

Treba spomenuti i da je iskorištena prilika da se jednim udarcem ubiju dvije muhe, pa se Vučić dotakao i opozicije. Jedna novinarka mu je tako u New Yorku 'nabacila' konstataciju da su se iz opozicije mogli čuti komentari "dabogda poginuo" kad se molio Bogu prije polijetanja za New York, a on je to dočekao riječima: Eto, vidite, ja se molim Bogu za Srbiju, a oni da ja poginem. Narod će to prepoznati". I nad opozicijom - pobjeda!

Osim što negira genocid, Vučić negira i poraz. Rezolucija je usvojena. Sve ostalo je nebitno.