BiH
2

Oformljena Udarna grupa za borbu protiv terorizma

SRNA
Goran Salihović
Goran Salihović
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović imenovan je za predsjedavajućeg Udarne grupe za borbu protiv terorizma koja je danas konstituisana u Sarajevu.

Udarnu grupu, koja je formirana na osnovu rješenja ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, čine predstavnici pravosudnih institucija, te policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je razgovarano o budućim zajedničkim aktivnostima koje će biti usmjerene na otkrivanje i sprečavanje terorističkih aktivnosti, kao i krivični progon i sankcionisanje počinilaca ovih krivičnih djela, radi jačanja bezbjednosne situacije u BiH u predstojećem procesu evropskih integracija.

Najviši zvaničnici pravosuđa, policijskih i bezbjednosno-obavještajnih agencija, zajedno sa zvaničnicima iz institucija zaduženih za poreske i finansijske poslove, dogovarali su zajedničko djelovanje da bi se spriječile bilo kakve aktivnosti koje imaju, ili se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Učesnici sastanka razgovarali su o planu i dinamici rada i djelovanja Udarne grupe do kraja 2013. godine, kao i o ostalim bitnim pitanjima.

Udarna grupa predstavlja nastavak aktivnosti koje BiH preduzima na jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma koje se provode od 11. septembra 2001. godine, nakon napada na SAD, kada je u BiH osnovan Komitet za borbu protiv terorizma, te kasnijih aktivnosti formiranja udarnih i operativnih grupa za borbu protiv terorizma koje su pokrenute nakon 2004. godine.

Zbog pružanja podrške aktivnostima pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona u BiH u borbi protiv terorizma, sastanku su prisustvovali i zvaničnici Federalnog istražnog biroa /FBI/, kao i Kancelarije EU u BiH.

Zajednički zaključak učesnika sastanka je da sve nadležne institucije u BiH, u okviru zajedničkog djelovanja, saradnje i razmjene informacija u budućnosti moraju aktivno djelovati u borbi protiv terorizma kako bi se, prije svega, terorističke aktivnosti na vrijeme otkrile i spriječile, a u slučaju da se dogode, počinioci efikasno otkrili i sankcionisali.