BiH
4

Oduzimanje nelegalno stečene imovine važan korak BiH na putu ka EU

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Minimalni pravni standardi, vezano za oduzimanje nezakonito stečene imovine, koji su usaglašeni sa Međunarodnim pravnim standardima, potrebno je implementirati u zakonodavstvu u BiH na sva četiri pravna nivoa, zaključeno je na konferenciji "Oduzimanje nezakonito stečene imovine kao instrument u borbi protiv kriminaliteta".

"To neće biti lak posao jer je potrebno imati u vidu da je potrebno ispraviti neke članove i odredbe postojećih krivičnih pravnih formi. Usto će projekat, kao IPA projekat, nuditi svu podršku domaćim stručnjacima da implemetiraju te minimalne pravne standard", pojasnio je ekspert pri projektu "Oduzimanje nezakonito stečene imovine kao instrument u borbi protiv kriminaliteta" Aleksander Jevšek.

Prema njegovim riječima, to će, zapravo, biti kao prijedlog projekta, prijedlog stranih i domaćih eksperata uz podršku delegacije EU u BiH.

"To je veoma značajan korak jer se, zapravo, radi o implementaciji pravnih standarda koji će ubuduće biti obuhvaćeni poglavljima 23 i 24 pregovora BiH sa EU. I dobro je da se to sad uradi", kazao je Jevšek.

On je podsjetio i na to da je na državnom i federalnom nivou u proceduri nacrt Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

"Drugi zaključak je bio da ćemo nastaviti sa projektom obuke pripadnika policijskih agencija za finansijske istrage, tužilaca i sudaca za oduzimanje nezakonito stečene imovine, zajedno sa domaćim i inostranim stručnjacima", kazao je Jevšek i dodao da će IPA projekat, uz podršku evropske delegacije, nuditi svu podršku domaćim ekspertima da dođe do implementacije i sprovođenja tih zakona i u praksi.

"Pred zakonom smo svi jednaki. Sada smo tek na pola puta. Konačnica puta, što se pravnih okvira tiče, jeste implementacija minimalnih pravnih standarda, a cilj nam je efikasno izvođenje oduzimanja nezakonito stečene imovine", istakao je Jevšek.

IPA