BiH
0

Održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine održalo je danas u Sarajevu sjednicu koja je bila posvećena Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2012. - 2014. godine.

Dogovoreno je da ministri finansija Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine nastave razgovore kako bi se došlo do konačnog usaglašenog prijedloga raspodjele prihoda od indirektnih poreza s ciljem postizanja Sporazuma o Globalnom okviru.

Članovi Fiskalnog vijeća su analizirali uporedni pregled bruto plata i materijalnih troškova u institucijama BiH, FBiH, RS i Brčko Distriktu.

Dogovoreno je da budu napravljene dodatne uštede materijalnih troškova, a posebno na poziciji putni troškovi, gdje visina dnevnica u BiH treba da bude ujednačena na svim nivoima vlasti do visine maksimalno 25 KM.

Zaključeno je da će biti sačinjene dodatne analize strukture rashoda od 2009. godine na svim nivoima s ciljem sagledavanja mogućnosti dodatnih ušteda.

Na današnjoj sjednici su učestvovali i šefica Misije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Milan Cuc, koji su informirali članove Fiskalnog savjeta o planiranim politikama ovih međunarodnih finansijskih organizacija u pogledu podrške Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom je ukazano na važnost usvajanja budžeta za 2012. godinu, kao i nastavka provođenja strukturalnih reformi u uslovima nadolazeće ekonomske krize, saopćeno je iz VMBiH.