BiH
16

Održana komemoracija maestru Esadu Arnautaliću, čovjeku koji je oplemenio muziku

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Komemoracija osnivaču sarajevske pop-rock škole Esadu Arnautaliću održana je danas u RTV domu, a od ovog vanserijskog muzičara oprostili su se brojni prijatelji, kolege i poznanici.

Arnautalić je muziku živio, a tako je i otišao. Umjesto minute šutnje, ispraćen je minutom muzike i to miksom pjesama "Da sam ja netko", "Djeca su vojska najjača" i "Kud plovi ovaj brod".

Na komemoraciji su govorili Jakša Jurjević, Sinan Alimanović, Bato Kovač i Vehid Gunić, dok su među prisutnima bili i Hari Varešanović, Ivica Šarić, Ismeta Dervoz i brojni drugi.

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 1960-ih počinje raditi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, među kojima su Indexi bili pioniri i njeni rodonačelnici.