BiH
1

Održan tradicionalni Božićni koncert Ministarstva odbrane BiH

Klix.ba
Povodom obilježavanja nastupajućeg blagdana Božića u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je 17. decembra 2013. godine upriličen tradicionalni Božićni koncert i prijem, čiji je domaćin bila zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš.

Koncertu su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH te vojno-diplomatski i drugi međunarodni predstavnici u BiH.

Pored Orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, već tradicionalnog učesnika Božićnog koncerta MO BiH, nastupili su hor Adoro, klapa Signum, solist Toni Damajnović i posebni gost koncerta zamjenik zapovjednika EUFOR-a u BiH brigadni general József Szpisják.

U prvom dijelu Božićnog prijema zvanicima su se obratili vojni biskup mons. Tomo Vukšić i zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš.

Mons. Vukšić je u svom obraćanju zahvalio MO i OS BiH na potpori koju pružaju djelovanju katoličkog dušebrižništva. Naglasio je da je Božić blagdan Božje blizine s ljudima i prijateljstva ljudi međusobno te poželio svim katolicima čestit Božić.

Pendeš je naglasila kako je Božićni koncert zahvalnica svim dragim prijateljima MO i OS BiH, ali ujedno i poklon pripadnicima OS BiH koji našu zemlju predstavljaju u mirovnim misijama, doprinoseći na taj način boljem ugledu naše domovine.

Čestitavši svim prisutnima nadolazeće blagdane, kazala je kako se katolici kroz Advent pripremaju za radosni dan Božića kroz molitvu, milosrđe i žrtvu, jer samo tako mogu postati slobodni i imati zahvalno i otvoreno srce.

"Samo otvoreno srce nam donosi radost i mir u duši, a to znači da smo spremni na razgovor, uvažavati druge i drugačije, poštovati život, poštovati čovjeka.“