Osumnjčen za ratne zločine
0

Odbrana traži slobodu za Vlaču, a Tužilaštvo produženje pritvora

SRNA
Odbrana Branka Vlače, osumnjičenog za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Vogošće, zatražila je od Suda BiH da odbije prijedlog Tužilaštva o produženju pritvora za dva mjeseca i da ga pusti na slobodu ili, ako je potrebno, izrekne mjere zabrane. Tužilac Munib Halilović rekao je da bi puštanje na slobodu osumnjičenog dovelo do ometanja istrage koja se vodi već šest godina.

Tužilaštvo smatra da bi Vlačo na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike ili pobjeći van granica BiH, prenio je Birn.

"Vlačo je za sve ove godine istrage znao da je jedan od osumnjičenih. Kao takav pobjegao je u Crnu Goru, gdje je po međunarodnoj potjernici uhapšen i izručen BiH. Nema razloga da vjerujemo da to ovaj put ne bi učinio, naročito ako se uzme u obzir da je osumnjičeni i državljanin Srbije, kao i da ga ništa ne sprečava da tamo ode", rekao je Halilović.  

Odbrana je predložila da Sud BiH odbije prijedlog za produženje pritvora i da Vlaču pusti na slobodu te, ako je potrebno, izrekne mjere zabrane.

"Tužilaštvo BiH nema dovoljno dokaza za utvrđivanje osnovane sumnje, što dokazuje i sama istraga koja se vodi više od šest godina. To što moj branjenik jedno vrijeme nije bio u BiH, smatram da nije dovoljan razlog da mu se produži pritvor", rekao je branilac optuženog Rade Golić.

Vlačo je osumnjičen da je, kao upravnik u prostorijama logora "Planjina kuća" u Svrakama, "Nakina garaža", "Kod Sonje" i "Bunker", u periodu od maja do novembra 1992. godine planirao, naređivao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Vogošća i susjednih opština.

Vlačo je prije šest mjeseci uhapšen u Crnoj Gori, na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH. Izručen je BiH sredinom januara ove godine i od tada se nalazi u pritvoru.
Sud BiH će odluku o prijedlogu za produženje pritvora Branku Vlači donijeti naknadno.