Vrhovni sud FBiH
0

Odbijena žalba branitelja Salihovića i Sarajlića osuđenih za ratni zločin protiv civila

FENA
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovane žalbe branitelja Miralema Salihovića i Safeta Sarajlića, kao i federalnog tužitelja i potvrdio presudu ovog suda od 15. oktobra 2007. godine u osuđujućem dijelu, kojom su Salihović i Sarajlić oglašeni krivim za ratni zločin protiv civila i osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu.

U istom predmetu, suoptuženici - Muharem Hujdur, Sadat Sarajlić, Senad Begluk, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska u nedostatku dokaza oslobođeni su optužbi.

Tročlano vijeće Vrhovnog suda FBiH spomenutiu presudu je donijelo nakon ukidanja prvostepene presude Kantonalnog suda u Mostaru iz 2004. godine kojom su svi akteri ovog slučaja u nedostatku dokaza bili oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud je nakon održanog pretresa i ocjene izvedenih dokaza, te izvođenja novih dokaznih prijedloga utvrdilo krivnju za dio inkriminacija za koje su terećeni Miralem Salihović i Safet Sarajlić, a koje se odnose na tužbene navode da su s još dva nepoznata pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) sudjelovali u nezakonitom hapšenju Slavka Suše u Konjicu i njegovom odvođenju u nepoznatom pravcu, a čiji su posmrtni ostaci kasnije pronađeni kraj Jablaničkog jezera.