Počeli radovi
0

Obnavlja se partizanski spomenik u Foči

FENA
Foča
Foča
Na inicijativu Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941. - 1945. godina Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), u općini Foča/Ustikolina počela je obnova spomenika Prvoj proleterskoj brigadi iz Drugog svjetskog rata.

Sredstva za rekonstrukciju spomenika od 6.000 KM zajednički će osigurati Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a i Općina Foča/Ustikolina.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a BPK Avdo Imamović, planirana je kompletna obnova spomenika uključujući i ploču s uklesanim imenima više od 60 partizana koji su poginuli na putu prema Sutjesci.

„Iako je prvobitno planirano njegovo izmještanje, spomenik će ipak ostati na istoj lokaciji neposredno uz magistralni put. U sklopu projekta planirana je i izrada betonske ograde i mjesta za odmor i polaganje cvijeća. Radovi su počeli ranije nego što je planirano i bit će okončani brzo“, izjavio je Imamović.

„Želja nam je da obnovom spomen-obilježja ne prepustimo zaboravu ulogu partizana iz toga perioda i uspomenu na poginule partizane Prve proleterske brigade upravo na ovom mjestu. U ovoj godini planirana je i obnova partizanskog spomenika na Hranjenu na kojem su ispisana imena 36 poginulih partizana na ovom području u vrijeme Drugog svjetskog rata. Obnovu tog spomenika finansirat će biznismeni iz Rusije, porodica Adilović porijeklom iz ovih krajeva, a realizacija projekta trebala bi započeti u proljeće“, kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a BPK-a.