BiH
2

Obilježen Dan oslobođenja, datum kada je Tuzla i zvanično postala grad

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Tuzli se danas nizom aktivnosti obilježava 2. oktobar – Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Delegacije Općinskog vijeća, Skupštine i Vlade TK te predstavnici Vlade FBiH i nevladinih organizacija položili su vijence i cvijeće na Partizanskom groblju, a organizovana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Tuzla.

Tuzla je 2. oktobra 1943. godine postala najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi. Inače, konačno oslobođenja od fašističkog terora uslijedilo je 17. septembra 1944. godine.

"Samo 1992. godine zbog granatiranja nije obilježen ovaj dan. Mi njegujemo našu antifašističku tradiciju, jer je antifašizam planetarna vrijednost i snažan faktor zajedničkog života", izjavio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Nađa Biser-Taso, 90- godišnja Sarajka, prisjetila se tih oktobarskih dana 1943. godine i prvog oslobođenja Tuzle.

"Uzdam se u to da će ova naša mladost ponijeti ono za šta smo se mi borili. To je prije svega bratstvo i jedinstvo, koje za nas nije bila samo priča ili floskula. Bratstvo i jedinstvo je naš život", izjavila je Nađa Biser-Taso.

Zanimljivo na Dan oslobođenja Tuzla je i zvanično postala grad. Učinjeno je to objavom ukaza u Službenim novinama FBiH u kojem stoji: "Proglašava se Zakon o Gradu Tuzla, koji je donio Parlament FBiH na sjednici Predstavničkog doma 24. jula 2014. godine i na sjednici Doma naroda 18. jula 2014. godine".